Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 13 mars 2016

Ifrånsprungen av tiden

Här påmindes jag om att det är andra tider nu.

Tittade igår kväll på Melodifestivalen och då blev dagens rubrik  glasklar. Jag kände knappt igen någon av artisterna och  kommer nu morgonen efter inte ihåg någon av låtarna. För övrigt så fick inget av bidragen någon röst från mig. 
Den som kom närmast att få en röst var Boris René, men då inte för att låten var särskilt bra. Nej han skulle fått min röst för att han spelar fotboll och då heter Boris Lumbana. Han har spelat i Örebro SK, men spelar nu i Degerfors.  Denna klassiska klubb med Stora Valla som hemmaarenaplan. Efter min stroke 2001 så har jag bara bevistat en enda fotbollsmatch; Degerfors - Sirius i Superettan 2007 , matchen slutade 1-1.
Klassiska Stora Valla.
Att det blev just den matchen berodde på att jag länge velat se en match på Stora Valla och det passade bra när mitt förra lag Sirius var på besök. 

Jag bodde  i Uppsala i 25 år (1972-97) och gillade då att gå på fotboll. Jag kommer speciellt ihåg en match mot Malmö FF den 13 maj 1973 då Sirius vann med 2-1, segermålet inslaget på straff av landslagsbacken Roland Grip. Den strålande majsöndagen, om 4 dagar skulle jag fylla 23 år, var det fullsatt på Studenternas och Sirius var obesegrade efter 5 omgångar. Man lyckades inte lika bra i fortsättningen, men klarade sig ändå kvar i Allsvenskan. 1974 åkte de dock ur och har sedan inte varit tillbaka, men nu verkar Sirius vara på G igen.

Degerfors är en av de klubbar jag minns sedan barnsben, med fotbollshjältar som t ex målvakten "Sippa" Tinglöf. En bjässe i målet på alla sätt. Om honom läste jag åtskilliga gånger i Rekordmagasinet, fotbollsbibeln för oss 50-talister.
Degerfors IF 1956. "Sippa" Tinglöf i mitten 
i främre raden.
Jag kan inte undanhålla dig denna händelse från 1959. Då kvalade Degerfors till allsvenskan och lyckade oxå ta sig upp. Det krävdes dock en tredje och avgörande match mot Landskrona. 
Matchen spelades på Råsunda och innan start så utspelade sig följande för "Sippa":  När han kom fram till insläppet blev han stoppad. Alla Degerfors 15 spelare var redan avprickade. 
- Men, jag är ju också med i laget sade den store och brede "Sippa". Jag är målvakt i Degerfors.
- Du, sade vakten irriterat, du ser inte ut som en fotbollsspelare, inte ens som en målvakt. 
Tonen blev mera och mera irriterad. Vaktmästarn tyckte att han mera såg ut som en grosshandlare. Inte ens när ledaren Paul Sarwe kom till undsättning trodde vakterna att han var spelare i Degerfors, så han fick låna 15 kronor av Sarwe och lösa inträde".
Men, vad gjorde det. Degerfors vann matchen och gick upp i Allsvenskan.

I DN:s referat efter matchen skrev signaturen Allison: "Sippa" Tinglöf var en bjässe i målet. Men, får en målvakt vara hur bred som helst.

Av det här inlägget förstår du att Melodifestivalen inte gjorde nåt större intryck på mig och att mitt fotbollsintresse är stort.  Mellon har redan fallit i glömska, men den gav mig i alla fall anledning att för en stund tänka tillbaka på gamla goda tider. Ett uppiggande sätt att börja en vårsöndag tycker jag. Ha en bra söndag du oxå!


6 kommentarer:

 1. På den gamla goda tiden gjordes det musik, riktig musik! Jag som lyssnat på musik hela mitt liv har för länge sedan slutat följa Melodifestivalen. Den typen av musik ger inga som helst upplevelser, den berör mig inte det minsta.

  Men musiken är väl som den alltid har varit - nydanande - det är jag som blivit gammal.

  SvaraRadera
 2. Ja, visst var det bättre förr. Och det blir vi dagligen grymt påminda om.

  SvaraRadera
 3. Tyckte ändå att vissa av låtarna hade något som jag kunde ta till mig. Tänker på Ace Wilder, Boris René, Wiktoria Johansson och kanske någon till som jag nu glömt. Dessa hade bra sång, rytm och upplägg som passade mig och kändes som internationella poplåtar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick inte nån sån känsla som du förstår av inlägget.Men, så här är det ju med musiksmak.

   Radera
 4. Hahaha! Ett av dina bästa inlägg ever. Alltså Melodifestivalen och jag har då aldrig gått ihop - bortsett från Abba då, å det ligger ju ungefär lika långt tillbaka i tiden som din story - okej då, 15 år senare, men ändå;-)

  Älskar ditt minne från Degerfors 1959. Sån't etsar sig ju fast i minnet för alltid om man säger så:-) Personligen förknippar jag Degerfors mest med Ralf Edström samt - skratta nu inte - den tjusiga och kultiga "entréskylten" till arenan - ja, om man kan kalla fotbollsplanen för en arena då;-)

  PS. En rolig grej: Kan du tänka dig att lilla Benidorm har ett framgångsrikt damlag i fotboll????? Å att de satt upp affischer överallt runt stadens sportcentrum som är otroligt stort med tanke på ortens storlek. Det går uppenbarligen framåt för spansk damfotboll... på lägre nivå alltså... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Mellon och jag har glidit ifrån varandra så vi gör slut nu.

   Trodde nog att du skulle gilla inlägget då det försiggår på din mammas gata. Stora Valla spelar inte i samma division som Friends arena så arena är nog lite pretentiöst.Jag ändrar till hemmaplan och lägger in en bild med kultskylten oxå. Tack för den påminnelsen.
   Varför har inte fotbollsspelare roliga smeknamn längre? Som t. ex.en annan av Degerfors målvaktslegendarer "Skjorta" Bergström.

   Kul om framstående fotbollsnationer som Spanien satsar ordentligt på damfotboll oxå. Då kommer vi att få se en roligare fotboll och Pias gäng m. fl. kommer att bli uppsnurrade och borttrollade. Ja, upplurade på läktarn.

   Radera