Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 28 september 2016

Utveckling vs avveckling

På 60-och 70-talen blomstrade denna rörelse; 
mina föräldrars mack i Sollefteå. Förutom 
bensinförsäljning fanns smörjhall, tvätthall 
och barservering. De va tider de. Andra tider.
Började igår att titta på dokumentärserien "Resten av Sverige" i SVT 1.  Serien, i 3 avsnitt, handlar om vad som händer med den svenska landsbygden. Jag , som kommer från avfolkningsbygder i Ångermanland, tycker att det är intressanta frågor som lyfts. Av intresse inte bara för oss norrlänningar utan oxå för dig som bor i storstan.

Oberoende av var vi bor så är det lätt att förhärliga den egna bygden och förfäras över motsatsen och just därför kan det vara nyttigt att serveras nya argument att ta ställning till.

Jag värnar om landsbygden, men min landsbygd är heller inte fjärran från det övriga samhället med bara 16 km till storstan och 9 km till närmsta köpcentrum.
Annat är det förstås i inre Norrland där människorna bara ser vad som försvinner från orten och inte vad som tillkommer, beroende på att det som tillkommer kanske ligger 30 mil bort.  

Oavsett vad vi tycker om detta så är det nog bra att komma till insikt om att all samhällsservice inte kan finnas överallt. Och vart än vi människor väljer att bosätta oss så kommer det att innebära såväl för- som nackdelar. Som så mycket annat här i livet är det en fråga om prioriteringar.

8 kommentarer:

  1. Jag har också funderat över det där. Vi bodde ju 16 år i ett hus där det var en halvmil till närmaste affär och nästa tre mil till Stockholm. Men ute på landet med lantbrevbärare och allt.

    Om jag nu bosätter sig långt ifrån alla tätorter osv, kan jag då kräva samma service som de har i tätorten? Rinnande vatten och avlopp, ambulans på några minuter, fiber för snabbt internet, plogade och sandade vägar osv. Varför ska jag egentligen kunna kräva det? Jag har ju valt att bo där själv, jag bor antagligen mycket billigare än dem i tätorten, dessutom. Varför ska då de i tätorten bekosta min service?

    Jag menar nu inte att alla ska flytta in till tätorter men det finns inte ett alldeles självklart svar på det, tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, som så ofta finns inget enkelt och entydigt svar.

      Radera
  2. Det är inte alls lätt. Allt var inte bättre för, varken på landsbygd eller i tätorter. Det tråkiga är väl utflyttningen från många byar, vilka blir utarmade på många sätt!

    SvaraRadera
  3. Nej, inte var allt bättre förr och utflyttningen är väl något som vi får leva med även om det är tråkigt att se fordom blomstrande orter bara kapsejsa.
    Att leva på frisk luft ter sig ogörligt så det är klart att människor flyttar dit där de tror sig ha en möjlighet att skapa en bra framtid.

    SvaraRadera
  4. Vilket bra och tänkvärt inlägg! Var faktiskt nära att titta på programmet, men trodde att det skulle bli aningen deprimerande. Varför tyckte jag det då - jo, jag följer en blogg från Norrland och en avfolkningsort och när hon berättar om vilket helvete det är att komma till närmaste sjukhus till exempel (25 mil bort) så blir jag deppig. Hon lägger också ofta ut promenadbilder när hon går med hundarna och på dessa foton har jag hittills inte sett en enda människa än. Ja, du förstår kanske.

    Emma:s kommentar är intressant! Om man själv valt att bosätta sig i norr med max tre månaders "sommar" och stora gårdar som kostar mindre än en etta i Stockholm så bör man ju veta vad man ger sig in på. Som arbetsför finns det ju dessutom knappt några jobb kvar i norr, så alla söker sig söderut.

    Ja, knepigt vilken service man kan kräva...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Titta på fortsättningen, så deprimerande var det inte.
      Det är ju sällan några köbildningar på landsbygden och jag ser heller inte "nån människa" så ofta och trivs med det.

      I min uppväxtstad Sollefteå finns ett mycket väl fungerande sjukhus som Landstinget nu vill lägga ner för att centralisera allt till Sundsvall. Korkat tycker även jag och sympatiserar med Sollefteås kommuninvånare som nu står på barrikaderna. Det kan vara nyttigt med en strid ibland. Då måste både politiker och väljare tänka till ett varv extra.

      Radera
  5. Ja, Sam Allardyce och åtta tränare (PL och Championship) till som snart kommer att vara rökta. Var är engelsk fotboll på väg kan man ju fråga sig. Är rädd för att de andra europeiska ligorna kanske inte ligger så långt efter dom heller. Jag menar dom har ju "fina" förebilder inom FIFA och UEFA så... Så himla trist.

    Nu kan karln ju ändå skratta hela vägen till banken med tanke på att han tjänade 90 000 kronor per dag under de 67 dagarna som han satt vid rodret. Skandal är det och troligen inte den sista tyvärr. I jämförelse med Sam var Svennis ju ett helgon om man säger så...

    PS. Min fotbollstokiga svåger sa en gång att engelska fotbollsupportrar i första hand följer sina klubblag och innerst inne struntar i landslaget. Å supportrarna som följer med landslaget till bortamatcher för det mesta är bara intresserade av att supa sig fulla eller ställa till med bråk, och det har man ju sett. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bedrövligt och så naivt och obegåvat! Nu påstår han ju att han skulle hjälpa en kompis sedan 30 år. Fan trot. Så klart spelar pengar en viktig roll även i denna soppa. Jag förstår mig inte på människor som på ålderns höst riskerar både karriär och trovärdighet.
      Big Sam och Svennis; något olika om man säger så.... Men båda tjänade ju bra.

      Jag tror att din svåger har helt rätt i sitt resonemang.

      Radera