Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 26 december 2016

Juldagen

Juldagen är en dag som länge betraktades som en dag när inget händer. I alla fall om man tillhör min generation. En dag att ta sig igenom.

Som traditionen bjuder på Getingstorp så bjöds lutfisk till middag, ett förträffligt alternativ dagen efter julgröt, julgodis och andra juliga frestelser. 
Bildresultat
Denna film avslutade vi Juldagen med.
Dagen avslutade vi med film. Det blev filmen "En man som heter Ove", som för övrigt hade premiär på Juldagen förra året.
Jag tycker att det är en sevärd film med många bottnar.  Filmen lämnar i alla fall inte mig oberörd. Kanske väl klischérik för somliga, men jag hade inga problem att ta till mig de många budskap som finns inbäddade i filmen. Den vresige och stundom smått folkilskne Ove är som grannskapets självutnämnde ordningsman knappast en granne vi önskar oss. Därtill är han alltför formad av alla tragedier som kantat hans väg genom livet. När jag ser filmen så känner jag igen ett antal personer som jag själv stött på genom åren. Jag känner oxå igen mig själv från vissa skeenden /perioder. Det kan vara rätt nyttigt att ibland fundera över varför vi människor blir som vi blir och är som vi är.

Utan att riktigt veta varför så fastnade den här repliken hos mig: "Vad du än gör i det här livet så kommer du inte ifrån det levande".  Det kan vi väl vara eniga om.

10 kommentarer:

 1. En bra film. Visst känner man igen sig lite här och var i filmen :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, då gjorde ni precis det som du säger i början av inlägget - ni gjorde ingenting på Juldagen;-) För att äta och att kolla på film är ju inte så energikrävande;-)

  Lutfisk - mums! Det åt jag på Julafton. Ensam, då maken inte äter denna delikatess;-)

  Har läst boken "En man som heter Ove" och var inte sådär jätteförtjust i den. Ove var alldeles för ung för att bete sig som han gjorde och så "grön" som han var vad gäller datorer var aningen för osannolikt.

  Fredrik Backman har skrivt fler böcker efter den. De var mycket bättre tyckte jag, speciellt den som heter "Britt-Marie var här".

  God Fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma!
   Att äta och se film är väl ändå mera än ingenting. Åtminstone för mig.
   Jag har inte läste boken om Ove så min ingång till filmen var blank. "Britt-Marie var här" lägger jag i framtidshögen.

   Radera
 3. Jag har läst boken och tyckte om den. Precis som du så kände jag igen några som står mig nära, ja kanske till och med mig själv. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst boken. Visst är det lite läskigt att känna igen sig själv i filmkaraktärer.

   Radera
 4. På juldagen gjorde vi inte heller så mycket (körde hem från skärgården). På Annandag jul åkte vi till min mamma. Jag har läst boken och den hade sina poänger, men jag blev inte helt fast. Önskar god fortsättning!

  SvaraRadera
 5. Det låter som ni haft en härlig jul med massor av samvaro och inte minst supergod mat.
  Utan att ha läst boken så kan jag ändå anta att det är lättare att ta till sig filmen.
  God fortsättning till er oxå!

  SvaraRadera
 6. Jag orkade inte se filmen, men å andra sidan ser jag aldrig på filmer. Men om nu flera säger att den är sevärd så får jag kanske omvärdera min anti film liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kan kanske vara värd ett avsteg från dina filmvanor.

   Radera