Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 28 juni 2016

Islands hjältar fixar exit för England

Här rullar 2-1-målet in och Joe Hart "biter i gräset".
LarsLagerbäcks reaktion(?) vid slutsignalen är obetalbar. Det kallas visst att
"stå  med båda fötterna på jorden".

Mitt inlägg idag var tänkt att innehålla mera junibilder, alltså en fortsättning på gårdagens. Men, efter gårdagskvällens EM-knall så måste jag skriva av mig upplevelsen när lilla Island kvaddade stora England.

Den här gången behövdes ingen folkomröstning. Det blev exit ändå för England efter förlust med 2-1 mot Island. Det osannolika hände i går kväll i Nice. England drabbades av den totala förödmjukelsen när Island  rättvist vann åttondelsfinalen. Island var faktiskt närmare 3-1 än England en kvittering.

Det fanns många hjältar på planen igår. Den som utmärkte sig mest tycker jag var 1-1-skytten Ragnar Sigurdsson som oxå var nära att sätta 3-1 på en bicycleta och dessutom hann med en elegant och avgörande glidtackling à la Glenn Hysén från Liverpooltiden.

Matchutvecklingen var totalt olik vad jag är van att se. När England tog ledningen på straff efter fyra minuter trodde jag att matchen gled Island ur händerna. Men icke, två minuter senare kvitterade Sigurdsson, men inte drog sig Island förnöjda tillbaka. Nej,  sex minuter senare rullade Kolbeinn Sigthorsson in 2-1 för Island. Jag skriver rullade för den bollen tycker jag att Joe Hart skulle klarat. Inte ens nu drog sig Island tillbaka och bildade köttmur. Nej, man fortsatte hålla spelet uppe och vann matchen helt välförtjänt.

Matchen hade ett betydande svenskintresse då det oxå var en match i matchen mellan coacherna Lars Lagerbäck och Roy Hodgson. En match som Lagerbäck vann på knock out och han har fortfarande aldrig förlorat mot England. Lagerbäck har matchat samma uppställning under hela EM vilket så klart skapar en trygghet i laget. I det isländska laget vet alla spelare sin uppgift som dom fullgör till punkt och pricka. Därutöver med en god portion mod, vilja och hjärta som antagligen gör att  nu oxå Frankrike darrar inför kvartsfinalen.

Roy Hodgson verkade däremot bekymrad, ja snarast förlamad under matchen. Jag tror att de ständiga skiftningarna, i fram för allt anfallet, även gjort spelarna förlamade. Harry Kane underpresterade ännu en gång, Raheem Sterling och Daniel Sturridge såg allmänt vilsna ut och när Jamie Vardy byttes in så verkade medspelarna glömt hans djupledslöpningar. Endast 18-åringen Marcus Rashford förmådde oroa när han byttes in i 86:e minuten. Så dags då.  Wayne Rooney som då byttes ut sade efteråt att "det var pinsamt att lämna planen". Tror jag det. Att Hodgson var  tagen visade sig på presskonferensen direkt efter matchen. Där tillkännagav han direkt sin avgång och läste innantill från en fusklapp. Var avskedstalet skrivet under matchen, eller kanske t o m innan matchen? Fotboll är inte bara ett fysiskt spel, det är oxå ett mentalt spel.

Så har då England ytterligare distanserat sig från övriga Europa. Efter att frivilligt gått ner i källaren så är dom nu förflyttade ut i trädgårdsförrådet.  Som väl är för UK  så är Wales fortfarande kvar i turneringen. Om Gareth Bale och Aaron Ramsey presterar på topp så kan vi se fram emot ytterligare skrällar i EM. 
Rule, Britannia! känns rätt urvattnad just nu.

12 kommentarer:

 1. Kan inte annat än att hålla med!
  Fantastisk insats av Island igår!
  Och England? Ja inte vet jag vad som hände där. Men är otroligt glad för Island och Lagerbäck! Den ända gången man var liiite orolig var i slutet när Island såg aningen trötta ut och England var desperata.
  Men det var intressant att se/höra Englands så kallade supportrar tystna när laget behövde dom som mest! Pinsamt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det gastkramande på slutet, men så planlöst som England spelade igår så blev jag aldrig riktigt orolig.
   Supporters är inte alltid att lita på.
   Det blir kul att följa fortsättningen, man vet aldrig vad vulkaner kan ställa till med.

   Radera
 2. Tittar bara in för att säga hej(a) ! Kan ju inget om fotboll och är inte heller det minsta intresserad att lära men att Island ligger bra till har jag inte kunnat undgå att fatta :-) så heja Island då ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska titta in, om så bara för ett hej.
   Heja Island!

   Radera
 3. Alltså Steve, det är nästan skrämmande hur likt vi tänker när det kommer till fotboll. Skrev ju ungefär detsamma i gårdagens mejl till alla tipsare. Å lat var jag också, då jag nämligen hyllar Island med samma text i dagens inlägg.

  Wales tror jag också på. Bale är suverän och Ramsey en Duracellkanin, vilket han dock visade lite mindre av i deras senaste match. Och jag tror att Belgien passar Wales rätt så bra, speciellt då Belgerna efter storsegern garanterad underskattar Wales. Högmod du vet, för egentligen gillar jag inte det belgiska laget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även denna gång har vi "sett samma match". Fortsättningen blir högintressant, trots att både Sverige och England är ute ur leken.

   Radera
 4. Till och med jag kollade på den här matchen! Och blev så inspirerad att ja skrivit ett inlägg om Island idag :) Heja Island!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag överraskad när t o m du tittar på fotboll. Även på Getingstorp breddas fotbollsintresset. Eller ska kanske säga Islandsintresset då D redan bokat in söndagens kvartsfinal mot Frankrike. D som förresten varit på Island.

   Radera
 5. Du milde vilken match! Jag trodde att våra klockor hade bromsolja i sig så sakta gick dom efter 2-1 målet.
  England är alltid världsbäst innan ett mästerskap. Det är bara att titta tillbaka på ett antal mästerskap för att inse. England är aldrig bättre än så här. Visst dom spelade en kvartsfinal för några mästerskap sedan, men i övrigt inget på de senaste 10-12 åren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, "tiden stod stilla" mot slutet.

   Det är nog Premier League som gör att England ständigt haussas inför mästerskap. Men hur många av PL:s bästa spelare är engelsmän?

   Är det inte söndag snart?

   Radera
 6. Lagerbäck. Ja. Han höll sig i bakgrunden. Bilden du har med är helt fantastisk! Det var kul att se Island spela, sällan har man sett några springa och slita så in i Norden som dom gjorde, att dom höll, att dom orkade. Det var en riktigt rolig match att titta på.
  Och England, det blev liksom en Brexit till för dom......
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppingivande, att även det som påstås vara omöjligt är möjligt. "Så in i Norden", synnerligen välfunnet uttryck i detta sammanhang.

   Ha de gott!

   Radera