Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 18 april 2018

När tekniken tar över

Bildresultat för V A R= video assistant referees
Videodomare i arbete.
Inom bl. a. fotbollen  så testas i några ligor systemet med videodomare, (V A R= video assistant referees), vilket betyder att ett domslut kan ändras i efterhand, eller som i matchen Mainz-Freiburg i Bundesliga ett uteblivet domslut kan tillkomma i efterhand. Här blåste domaren till straff när  halvleken var slut och spelarna hade lämnat planen, men dom fick snabbt återvända för att straffen skulle slås. Den slogs i mål och Mainz kunde gå till halvtidsvila med 1-0.

Vad kan man då tycka om detta? Mycket förstås. Personligen så  har jag tyckt att systemet nog varit bra att ha vid f f a tveksamma målsituationer. Argentinas/Maradonas mål/ Guds hand mot England i VM-kvartsfinalen 1986 hade säkerligen dömts bort om VAR funnits.  Englands/Geoff Hursts 3-2 mål i VM-finalen mot Tyskland 1966 hade nog heller inte godkänts.
Bildresultat för guds hand maradona
Maradonas 1-0-mål. Stötte han in bollen
med handen eller inte?

Bildresultat för geoff hurst 3-2-mål
Geoff Hurst 3-2-mål Var bollen över linjen eller inte?


Frågan är nu hur långt vi ska låta det gå. Personligen tycker jag att vi ska akta oss för att låta tekniken ta över för mycket. Spelarna gör ofta misstag i matcher och det kan både vi och dom leva med. Vi bör nog fortsätta leva med att domare oxå kan göra misstag.

Vi får väl se vart vi landar när VAR-försöket utvärderats. 

6 kommentarer:

 1. Ooooops! Nu har jag lärt mig nåt nytt igen. Trodde att VAR-tekniken bara användes vid tveksamma målsituationer, typ var bollen över mållinjen eller inte. Visste inte att tekniken även tillämpas för "andra" situationer. Ja, rättvist ska det ju vara, men man ska aldrig glömma att domarna är bara människor dom också. Om tekniken tar över och det leder till sådana beslut som i den tyska matchen är "charmen" med fotbollen bara ett minne blott om man säger så...

  Japp, med VAR-tekniken hade Maradonas mål säkert blivit bortdömt, men då hade vi inte haft en snackis 32 år senare, för att inte talas om Geoff Hursts 3-2-mål mot Tyskland. Det målet hade nog godkänts om man tittat på bilden du visar - tror jag.

  PS. Tittade på matchen England-Tyskland i Paris. Var utbytesstudent i den franska huvudstaden. Familjen jag bodde hos hade en fotbollsgalen släkting några kvarter bort. Såg matchen på en svartvit tv storlek 30x30 cm och skrek mig hest kan jag säga. Vilka minnen du väckte nu!!! DS.

  SvaraRadera
 2. "Charmen" är viktig, det har du så rätt i. Tror inte Geoff Hursts mål godkänts - tror jag, visst studsar del av bollen på linjen. Om det även då gällde att hela bollen ska vara över linjen.
  Vilket härligt fotbollsminne du berättar.
  PS Allsvenskan, vad ska vi tro om den? Örebro obesegrat, Djurgården krossar Malmö och Bajen i topp utan poängtapp. Intressant fortsättning att vänta. Ledsamt att läsa om tråkigheterna med Östersund. Fotboll är inte bara fotboll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad kan man säga om Allsvenskan! Som Hammarby fan står man handfallen. Man tror liksom inte att tabelläget är sant. Ikväll besegrade Bajen ju Norrköping också. Nu är det ju bara i början av säsongen, men jag har nog aldrig varit så "försiktigt optimistisk" sedan 2001. 17 år sedan alltså.

   Sirius och den dopade målvakten Wicks är ett annat kapitel som gör mig bara ledsen. Killen verkar inte vara den "smartaste", för kokain är ju hur lätt som helst att upptäcka. Tycker faktiskt fruktansvärt synd om laget. En nykomling med en helt annan budget än andra storklubbar ska nu alltså försöka hitta en ersättare. Nedflyttning tillsammans med BP skulle jag gissa. Dalkurd kanske blir också inblandad i nedflyttningsstriden tror jag.

   Åsså har vi då Östersund. Tragiskt att lagets och tränaren Potters insats överskuggas av detta.

   F*n, fotboll var bättre förr på något sätt. Ärligare, renare mer oskyldig om du förstår vad jag menar. DS.

   Radera
  2. Nu har Hammarby avverkat Norrköping oxå. Kul, och vilket mål Pa Dibba gjorde. Hoppas att du får fortsätta att glädjas åt dina favoriter.

   Tragiskt med med dessa droger även i elitidrottssammanhang. Dåliga föredömen.
   Det här är så klart ett dråpslag för Sirius.
   Du är nog rätt ute i dina nedflyttningstankar.

   Östersund, ett dråpslag även här. Hoppas ändå att dom fixar det sportsliga, det behöver både Norrland och svensk fotboll.

   Visst är fotbollen mycket smutsigare idag, både på och utanför planen.

   PS I december i fjol testade en ung duktig travkusk, Adrian Kolgjini, positivt för kokain. Där blev det 6 månaders avstängning.

   Radera

   Radera
 3. Fotbollen och vissa andra sporter har blivit så hårda och cyniska så VAR har nog sitt berättigande. Kan man fuska och tillskanska sig fördelar så gör man det! Ronaldo är ett praktexempel på det, trots att han är en fantastisk fotbollsspelare!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns många aspekter att ta hänsyn till. Jag skulle önska att alla filmningar och tröjdragningar beivrades hårdare då detta är enbart spelsabotage.

   Radera