Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 13 juni 2021

En helt ny fotbollskänsla

            


Du som läser min blogg har knappast kunnat undgå att notera att jag är oerhört sportintresserad. Fotboll ligger mycket högt på min intresselista så den närmaste månaden med EM i fotboll innehåller högst troligt många högtidsstunder för mig. Stunder ofta fyllda av glädjekänslor. 

Någon sådan känsla var dock inte förhärskande under gårdagen. I slutet på första halvlek i matchen Danmark - Finland, 0-1, så infann sig en helt ny fotbollskänsla hos mig. En känsla av det djupaste obehag. Känslan framkallad när Danmarks stora stjärna Christian Eriksen plötsligt föll ihop med hjärtstillestånd. Oj, vad jag kände mig illa till mods. Plötsligt var fotbollen inte alls viktig. 

Jag fortsatte ändå följa TV-sändningarna. Inte för att fotbollen som sådan fängslade mig utan enbart i väntan på besked om hur Eriksens tillstånd utvecklades. När beskedet kom att han vaknat och pratat med personer i sin omgivning, då först släppte mitt illamående och jag började så smått kunna tänka i fotbollstermer igen.

Att matchen igår fullföljdes  fanns det säkert olika åsikter om riktigheten i. Av vad som framgått så var de båda lagens spelare eniga om att fullfölja matchen och det tedde sig då som ett rimligt beslut. Att det dessutom kom tidiga positiva rapporter om Eriksens tillstånd gjorde det förstås lättare att ta beslutet att fullfölja. 

Att Finland sedan vann denna sin första match i sitt första mästerskap var förstås sensationellt och hade i normala fall medfört bragdrubriker, men den historiska segern kom helt i skymundan av det som hände Christian Eriksen.

 Sammantaget så lämnade gårdagens händelser mig med helt andra tankar än vad som är vanligt efter en dramatisk fotbollsmatch med en oväntad segrare. I centrum för mina tankar framträder nu tankar om livet och dess förgänglighet. I min nuvarande situation, boende på ett äldreboende sedan ett år tillbaka, så dyker förstås tankar om livet upp ibland. Då kan det många gånger vara tankar om att livets slut kryper allt närmare. Inte särskilt upplyftande tankar som jag gärna vill hålla ifrån mig. Gårdagens händelser kan faktiskt hjälpa mig med det och se livet mera utifrån tacksamhet över vad det hittills givit mig än oro över vad som väntar. 

 Vad är då sensmoralen av detta? Jo, att vara hängivet sport/fotbollsintresserad kan ge insikter som leder till ökad både klokskap och livskvalitet.  Det känns extra bra inför den späckade TV-sportsommar som väntar.


6 kommentarer:

 1. Vilket välskrivet inlägg! Jag hade inte kunnat säga det bättre. Kände precis som du. När kameran zoomade in på Eriksens ansikte där man såg de döda ögon, samt när defibrillatorn startade och benen sprattlade till kom faktiskt några tårar. Det var fruktansvärt helt enkelt och jag var tacksam att Granqvist avslutade sändningen. Läste du Nivas krönika? Den är enastående - https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/2dE9aR/niva-danmark-forlorade-men-livet-vann

  Vi är ju ungefär lika gamla du och jag, dvs inte 29 år som Eriksen. Så visst går det nedför, tyvärr. Bara att se sanningen i vitögat. Jag försöker låta bli, men tyvärr är det ett antal skavanker som gör sig påminda dagligen...

  PS. Det är Finlands målvakt som vann matchen åt laget. Sedan kan Finland också tacka Kasper Schmeichel. Den nicken borde han ha tagit. Finland spelar ingen höjdarfotboll direkt, verkligen inte. Men gör man inte mål på så många chanser och dessutom missar en straff så... Å du. Tänk om Ryssland verkligen är så urdåligt som mot Belgien, då går Finland vidare till slutspelet. Himla kul skulle jag tycka:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är bra att ha bloggen när jag känner behov av att "skriva av mig". Började skriva vid midnatt, men då var mina tankar alltför osorterade så det fick anstå till i morse. Jo, jag läste Nivas krönika och instämmer i ditt omdöme.
   Det blev ju en mycket märklig match, en dålig match innan händelsen som sedan avgjordes på misstag, men att spelarna över huvud taget klarade av att fullfölja matchen var en bragd i sig.
   Ska jag bedöma det fotbollsmässiga hittills i detta EM så har det varit rätt torftigt. Det bästa hittills slutade nyss, Nederländerna - Ukraina 3 - 2.
   Visst vore det kul med Finland i slutspel . Hoppas att det oxå blir kul i morgon då Sverige tar sig an Spanien.

   Radera
 2. Tänkvärd text. Jag tittade också, med klump i både hjärta och hals.

  SvaraRadera
 3. Välkommen! Vi var nog många som satt med dessa klumpar. Det är för väl att Eriksen nu repat sig och är på väg tillbaka.

  SvaraRadera
 4. Ditt stora intresse för sport har inte undgått mig. Även om vi inte delar detta intresse.
  Däremot är mina söner mycket sportintresserade, så jag har alltid haft det runt mig. Ene sonen är producent på SVT:s sportredaktion och producerar bl a fotboll, men också andra sporter. Så man kan säja att hans intresse är stort.
  Njut av all sport!

  SvaraRadera
 5. Du har sportintresse i familjen ändå.
  Snart ska jag titta på när Wales tar sig an Turkiet. Hoppas att det lossnar för Gareth Bale.
  Jag fortsätter njuta av fullbokade dagar under EM.

  SvaraRadera