Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 17 december 2008

Reinfeldts jultal till nationen-flera poliser, hårdare straff, ungdomspaket inte värt namnet

Genom att fokusera på brott och straff i sitt jultal så hjälper inte statsministern till att ingjuta hopp och framtidstro hos medborgarna. Något som vi skulle behöva i dessa bistra tider. Istället talar han till dom som tycker sig sitta på lösningen och som i sin vardag ivrigt slår på dom som redan ligger och skyller allt elände i Sverige på brottslingar och invandrare. Huvudpunkterna var följande:

  • att uppfylla löftet om 20 000 poliser
  • att "säkra" skärpningen av straffen för grova våldsbrott så att straffen blir längre, vilket betyder att kriminalvården måste få mer resurser
  • att mobilisera mer mot den grova organiserade brottsligheten
  • att få till stånd ett särskilt ungdomspaket som bland annat innebär att brott begångna av unga under 15 år ska utredas.

Snacka om ungdomspaket: vänta tills ungdomen har begått brott, då sätter vi in insatser. Puh !

Visst, brottsligheten är ett samhällsproblem att ta på största allvar men då måste strategierna vara genomtänkta och långsiktiga och inte bestå av gammal skåpmat så som: flera poliser och skärpta straff.

Vill man göra något hållbart och långsiktigt för att stävja brottsligheten så måste tidiga insatser komma till stånd. Med tidiga insatser menar inte jag att det är avgörande att man t ex ska kunna utreda brott begågna av ungdomar under 15 år. Dock kan jag hålla med om att utredning bör ske om brott nu ändå är begånget.Tidiga insatser i min mening skall vara just tidiga vilket ofta innebär att ett barn med problembeteende skall uppmärksammas och få adekvat stöd redan på dagis och i förskolan.

Det bästa exemplet på att sådana insatser skulle kunna vara verkningsfulla är om man tidigt identifierade barn och ungdomar med nueropsykiatriska funktionshinder (vanligast ADHD). Både internationella och svenska studier ( en gjord av mig själv 2003 ) har visat att 25% av fångarna på slutna anstalter har ADHD. När det gäller grova våldsbrott som givit minst 4 års fängelse så visar en studie från Kumlaanstaltens riksmottagning att andelen är över 50%. Detta är fakta att ta på största allvar.

För att nå framgång här så måste Reinfeldt antagligen först byta ut justitieminister Beatrice Ask. Hon tillhör nämligen skaran som menar att om barn tidigt uppmärksammas med t ex ADHD så är det att stämpla barnet och så får man inte göra. I min värld kallar jag det inte att stämpla utan att i tid bry sig för att förhindra framtida missbruk och kriminalitet.


Tänk så olika vi kan se på tillvaron.

Politiker, oavsett partifärg, plägar dock se kampen mot brottsligheten med samma ögon. Kom ihåg Thomas Bodströms (s) populistiska lösningsförslag om ett superfängelse efter kriminalvårdskaoset 2004.


Långsiktigt tänkande hör inte hemma i den politiska debatten. Där ska det vara snabba "lösningar" som ger nya väljare i kommande val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar