Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 27 januari 2009

Avveckla Försäkringskassa och Arbetsförmedling

Stackars alla som arbetar på Försäkringskassan. Jag börjar tycka lika synd om dom som jag ömmar för alla människor som utsätts för Försäkringskassans godtyckliga myndighetsutövning.

Jag ömmar dock inte för Fk:s högsta ledning som genom hela omorganisationsprocessen köpt regeringens ogenomtänkta uppdrag utan att för en stund säga "stopp och belägg, detta håller inte". Nu när katastrofen är ett faktum begär man 1 miljard i tilläggsanslag. För guds skull, lägg inte mera pengar i händerna på denna inkompetenta och av ja-sägare bestående ledning.

Du behöver inte vara Einstein för att förstå att den omorganisation som Fk genomgått skulle ända i kaos. Varför tror alltid de styrande att omorganisationer finansierar sig själva genom rationaliseringar ? Att som i Fk:s fall minska på personal och öka avståndet till kunderna genom att sätta all tilltro till internetlösningar är både korkat och naivt.

Jag tror att det nu är läge för en dramatisk omläggning som syftar något längre än till i morgon. Avveckla Fk och Arbetsförmedling i dess nuvarande former och sammanför dessa myndigheters uppgifter med delar av kommunernas socialtjänst för att på detta sätt skapa EN stöd- och bidragsmyndighet. På detta sätt skulle många vinster göras. Den dåliga samverkan som idag finns mellan dessa olika verksamheter skulle inte längre ställa till trassel för kunden som idag bollas mellan olika instanser där man skyller på varandra och inte tar eget ansvar. Människor skulle inte längre behöva känna sig kränkta och som brickor i ett spel utan skulle ha möjlighet att samlat, till en instans, framlägga sina svårigheter och behov.
Om man nu ändå storstädar tycker jag att man samtidigt ska sopa bort den för eländet ansvarige ministern, socialförsäkringsminister Christina Husmark-Persson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar