Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 27 januari 2009

"Diplomaterna" - Heja Sverige !

Jag såg igår första avsnittet i SVT av realityserien "Diplomaterna". En intressant inblick i ett arbete som långt ifrån bara består av cocktailpartyn i tjusig ambassadmiljö. Igår beskrevs den viktiga uppgiften att vara svenska medborgare behjälpliga i krisområden. Denna gång evakuering av svenskar från Beirut efter Israels attack på Libanon i juli 2006. Ingen lätt uppgift.

Det mest anmärkningsvärda var dock vad som framkom av Sveriges oduglighet på krisberedskapsområdet. Här beskrevs hur Sverige efter Tsunamin 2004 byggt upp en krisberedsakap eftersom en sådan totalt saknades 2004, i vart fall i realiteten. Kanske fanns den på papper. När man nu byggt upp en krisberedskap så hade man emellertid missat en viktig detalj. Man hade inte räknat med att krig och kriser inte tar semester i juli som de flesta av oss andra. Därför fanns ingen jourberedskap på UD när läget blev skarpt.

Man fick ringa runt till semesterlediga diplomater och lyckades fånga någon på väg till golfbanan som fick bli chef för den nödvändiga evakueringen av svenskar från Beirut. En inte enkel uppgift skulle det visa sig. Man fick helt enkelt skrapa ihop det gäng av UD-tjänstemän som fanns tillgängliga. Många helt utan erfarenhet av dylika operationer. Denna totalmiss i krisberedskapsupplägget ska dock inte skyllas på UD:s personal utan ansvaret vilar förstås ytterst på regeringen. Pinsamt ! Jag undrar hur det ser ut idag ?

Hur olika länder agerar i kriser åskådliggjordes bra då Frankrike visade framfötterna. Det var Frankrike som ordnat evakueringsbåten mellan Cypern och Beirut och även de bussar som användes i Beirut. Dessutom representerades Frankrike på plats av regeringsföreträdare på ministernivå. Kort sagt, Frankrike var minst ett steg före hela tiden.

Den svenska delegationen bedömde sig i ett läge ha behov av särskild militär kunskap för att rätt kunna bedöma riskerna när man kom fram till Libanon. För detta ändamål fanns en grupp benämnd SSG. Emellertid så hemlig så ingen på UD kände till vilka som ingick. Visst låter det som ett dåligt skämt ?

Det ska bli spännande att följa fortsättningen. Jag tycker att det redan finns underlag till ett manus för en film som kan sikta på titeln "årets komedi".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar