Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 13 mars 2009

Bonusdebatten röjer ny mark - Kd vill ge "babybonus"

En arbetsgrupp inom Kristdemokraterna vill att varje nyfött barn ska ge föräldrarna 10.000 kronor i bonus för att uppmuntra barnafödande. Det andas lite desperation över ett förslag som detta. Börjar Kd känna flåset i nacken inför nästa års val ? Dessutom för det tankarna till regimer där barnafödandet uppmuntrats av icke lovvärda skäl.
Det är också taskig tajming att komma med nya bonusar i dessa dagar.
Å andra sida blir det inte bättre om det kallas babypremie. Då förs tankarna snabbt till miljöbilspremie , skrotbilspremie och andra från statsmakten smått desperata försök till att uppmuntra ett önskvärt handlande.
Jag hoppas att det inte är så illa så att människor i dessa kristider på allvar överväger att skaffa barn för att få 10.000 kronor.
Om det är önskvärt med ett ökat barnafödande så måste detta uppmuntras och möjliggöras genom mera genomtänkta åtgärder. T ex måste både mamman och pappan kunna förena barnafödande och föräldraskap med ett eget arbete / en egen karriär som dessutom ger drägliga försörjningsmöjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar