Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 10 mars 2009

Fk - Förintelsekassan

Hon överlevde Förintelsen.

För det fick 84-åriga Miriam Landau 80 000 kronor av Tyskland.

I Försäkringskassans byråkrati är pengarna inte ett skadestånd – utan pension.
Därför ska hennes svenska ersättning reduceras.

I tre års tid har Miriam Landau och hennes make Markus slagits mot de svenska myndigheterna för hon ska få rätt till full pension.
Fallet har gått via länsrätten och kammarrätten och kommer nu att prövas i regeringsrätten.

Miriam Landau kom till Sverige på 1950-talet. Hon var då svårt sjuk i tuberkulos som en direkt följd av tiden i Nazitysklands koncentrationsläger.
– Innan hon kom till Auschwitz arbetade hon med att sopa gator i gettot, berättar Markus Landau.

I efterhand har Miriam, liksom tusentals andra överlevande från Förintelsen, fått ersättning från Tyskland.

När jag läser en artikel som denna så får jag återigen en fadd smak i munnen när det framgår hur fjärran juridiken kan vara från verkligheten. I juridiken gäller bara kallt stål, här finns inget utrymme för mänskliga känslor. Jfr. fallet med den tidigare häktade barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Jag avundas inte de personer som ska tillämpa regler och lagar i ärenden som dessa.

Jag har själv under 33 år i Kriminalvården varit satt att tillämpa lagar och regler. Inte sällan valde jag att inte tolka lagen bokstavligt utan gav, när jag fann det befogat, mig själv utrymme att också ta in så väl empati som omtanke i mina beslut. Ett svaghetstecken och rättsosäkert ? Nej, det tycker jag inte. Att tänka till lite extra och låta sig påverkas av speciella omständigheter innan ett beslut tas behöver inte vara fel så länge du kan motivera beslutet väl.
Annars behövs ju inte fritt tänkande individer och i ett sådant samhälle vill vi väl inte leva ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar