Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 13 november 2009

Autism, ADHD och Tourette som talkshowämnen

Det går en rad talk shows på TV som avhandlar diverse trivialiteter och meningslösheter. Det finns också de som rätt ofta avhandlar viktigare ting, ämnen som berör oss vanliga dödliga. En sådan talk show är Montel Williams ( TV3 tis-fre 06.30 ). Idag tog han upp rubricerade funktionshinder på ett bra sätt för att få omgivningen att förstå bättre.

Jag tycker att han lyckades betydligt bättre med att förmedla kunskap och förståelse än "Fråga Doktorn" i TV1 som härom dagen totalt misslyckades med att förmedla kunskap om ADHD. En inbjuden läkare, Dr Kenneth Bock, som skrivit boken "Healing the New Childhood Epidemics: Autism, ADHD, Asthma and Allergies" menade att den ökade förekomsten av dessa funktionshinder inte berodde på att vi har bättre diagnosinstrument och därmed hittar flera utan han ville likna det vid en epidemi till stor del orsakad av miljön. Se där, ännu en tes om dessa alltmer utbredda funktionshinder. Oavsett bakomliggande orsaker så är rådande situation och utbredning en verklighet och det är därför ännu viktigare att samhället tar signalerna på allvar och går in med tidiga insatser.

Jag är inte så förtjust i när Montel Williams har mediet Sylvia Browne som gäst. Hon som synes skriva en bok i veckan tilltalar inte mig med sina profetior och "sanningar" men showen produceras ju i USA och där verkar hennes rådgivning gå hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar