Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 10 november 2009

" Fråga doktorn". Om vad då ? Ja, inte ADHD.

Jag tittade igår på "Fråga doktorn" i SVT 1. Programmet skulle till väsentlig del handla om ADHD vilket fångade mitt intresse eftersom jag är intresserad av och engagerad på detta område och har jobbat mycket med ADHD-frågor de senaste 8 åren.
Tyvärr blev ADHD-inslaget en besvikelse. Detta mestadels beroende på obefintlig research av redaktionen och programledaren Suzanne Axell. I ADHD-inslaget så medverkade inte programmets läkare eller annan expertis. Istället medverkade två kvinnor som fått sin ADHD-diagnos i vuxen ålder. Med rätt upplägg, ett bra grepp att få höra direkt hur det är att leva med detta funktionshinder.
I inledningen så frågade Axell de båda gästerna och sig själv vad bokstäverna ADHD står för. Ingen av de tre kunde säga att det står för Attention Deficit / Hyperactivity Disorder. Ett neuropsykiatriskt funktionshinder som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyperktivitet. Det blev snarast pinsamt. Här borde förstås programledaren ha läst på och förklarat eller lagt ut en faktaruta i bild och sedan låtit gästerna utifrån detta beskriva sina svårigheter.
Nu ställde programledaren ett otal ledande frågor relaterande till tidigare telefonsamtal med de två gästerna vilket gjorde att beskrivningen av ADHD blev att det för de två gästerna lett till kraschade äktenskap, oordning i skafferiet och borttappade nycklar och mobiltelefoner. Visst, så kan det säkert vara men beskrivningen blev väldigt ytlig och inslaget gav ett oproffsigt intryck. Detta beroende på en usel redaktions- och programledarinsats. Programmet blev ett praktexempel på när TV misslyckas med sin folkbildande uppgift. Särskilt tråkigt eftersom kunskapsnivån på detta område väsentligt behöver höjas i samhället.

3 kommentarer:

  1. Du har alldeles rätt - vilken besvikelse var inte det programmet.

    SvaraRadera
  2. Ja vissa program är totalt kontraproduktiva och kan istället göra rykten och åsikter till "sanningar" om adhd. Jag minns inte om jag såg just detta programmet dock.

    Jag skulle vilja fråga dig en fråga i egenskap av fd fängelsechef. Jag och en vän är nämligen oense om en sak. Denne vän påstår att adhd "tvångsdiagnostiseras" inom kriminalvården och att medicin typ Concerta delas ut på avdelningarna i lugnande syfte.
    Jag inser att du inte kan veta vad som försiggår på alla anstalter men har du möjligen hört talas om att så skulle vara?

    /Charlie

    SvaraRadera
  3. Tänk att ADHD så ofta "förföljs" av spekulationer och ryktesspridning. Oftast baserat på antaganden och tyckande utan grund i kunskap och verklig erfarenhet.Självklart sker ingen tvångsdiagnostisering. Hittills har framgångsrika projekt bedrivits med bl. a. läkemedelsbehandling. Bl. a. på Norrtäljeanstalten i samverkan med Karolinska Institutet. Där har intagna erbjudits screening / utredning och sedan medverkan i projektet. Detta har bedrivits på särskild avdelning. Läkemedlet Concerta är inget som erbjuds allmänt till intagna utan har erbjudits till intagna som en del i behandlingen inom ADHD-projektet. Att Concerta sedan har en lugnande inverkan på en person med ADHD får väl ses som positivt. En av svårigheterna för personer med ADHD är just hyperaktivitet. Att aldrig få känna lugn,med de svårigheter detta för med sig i det sociala samspelet och i den egna vardagen. Min förhoppning i framtiden är att alla dömda med ADHD skall ges möjlighet att få behandling under den tid dom undergår någon form av kriminalvård. Ja, helst vill jag att hjälp ges så tidigt så att människor inte hamnar i missbruk, kriminalitet och sedermera kriminalvård p g a ett obehandlat funktionshinder.Om du och din vän är intresserade av dessa frågor så läs gärna mitt blogginlägg den 17 dec. 2009.

    SvaraRadera