Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 30 december 2009

Örfilande pensionär dömd

Den 70-årige pensionären såg rött när 13-åringen kallade honom för gubbjävel och gav pojken en örfil. Händelsen har i pressen givits bilden av att ha lett till ett mindre pensionärsuppror.

I dag dömdes den örfilande pensionären till dagsböter för misshandel .
– Jag är lite besviken men ångrar mig inte, säger Ronald till Aftonbladet.

Jag har ingen förståelse för hans besvikelse. Möjligen kan han vara besviken på den uppkäftige 13-åringen och dennes föräldrar men knappast på att rättssystemet fungerar.

Hur skulle det se ut om vi örfilar upp första bästa person som tilltalar oss ohövligt ? Och hur ska barn och ungdomar lära sig att inte använda våld om inte vuxna och äldre klarar av att lösa konflikter utan att använda våld ?

Som avslutning på ett fall som detta ser jag gärna att brottsling och brottsoffer får träffas med en proffessionell person som kan få de båda att utbyta en ömsesidig ursäkt. Då har samhället vunnit något även på en händelse som denna.

2 kommentarer:

 1. Håller helt med dig! Jag tycker att det är en skam att man ordnade busslaster med pensionärer för att visa sitt stöd för den åtalade och nu dömde pensionären som utdelade örfilen.

  I JP har det tyvärr varit alltför många insändarskribenter som tycker att det är ok att ge en örfil om man inte visas respekt.

  SvaraRadera
 2. Känner inte till detaljerna i denna konflikten, men har varit vittne till hur en gammal kvinna som knallade pâ med väskan tryckt mot bröstet, blev kallad "hora" av ett gäng hânskrattande 16-18 âringar. I Frankrike ett vanligt skällsord av undermâliga och avundsjuka Mân som ger dâliga manliga förebilder till sina barn. Det märks att jämställdheten mellan kvinna och man i Sverige är bättre.
  Jag blev sâ ilsk pâ dem och funderade pâ att ingripa, men ...vâgade inte. Men de stack när jag bôrjade nârma mig dem och kasta svarta blickar.
  Om jag inite varit dâr hade kanske kvinnan med väskan legat pâ trottoaren...död eller levande.
  Nej, lagar är till för att skydda offren inte förövarna ! Vâld har banaliserats i hela Europa.
  Stackars pensionär !

  SvaraRadera