Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 13 januari 2010

SEB - där vill jag inte vara kund

Trots ett uselt år resultatmässigt kan SEB dela ut bonusar som överstiger den väntade vinsten för 2009. Och aktieägarna riskerar att snuvas på utdelning. Hur är dylikt möjligt ? Vad tänker bankledningen med ?

För mig, som klarar mig bra med vardags- och familjeekonomisk kunskap, så framstår SEB:s bonusblindhet som fullständigt obegriplig. Gång på gång utmärker sig just SEB när det gäller omotiverad bonusutdelning.

Är det här vd:n Annika Falkengrens bästa sätt att profilera sig som kvinnlig chef?
Eller vill man visa att man står över alla andra så att man helt enkelt kan strunta i regeringens signaler. Dessutom provocera Mats Odell och Anders Borg. Är det den primitiva sanningen på maktens höjder ?

2 kommentarer:

 1. Hej Steve - jag vill berätta ett par saker. Annika Falkengren och resten av högsta ledningen i SEB har ingen bonus.
  Den rörliga lönedel – eller bonus – som delar av personalen har, har sjunkit kraftigt de senaste åren. Från att ha utgjort 20,4 procent av den totala personalkostnaden för året 2007 har den sjunkit till 13,0 procent för året 2008. Den trenden lär fortsätta, men exakt hur sänkningen ser ut för 2009 vet vi först efter att resultatet för 2009 är klart, tidigast den 10 februari.

  Bara så att du vet.

  Hälsningar
  Katja Margell
  Informationsansvarig SEB

  SvaraRadera
 2. Hej Katja !
  Tack för ditt förtydligande. Det får väl ändå ses som positivt att bonusblindheten är avtagande.

  SvaraRadera