Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 31 augusti 2010

Livstidsdömd och oskyldig

Ser en dokumentär på TV4 Fakta om sju män från olika delar av USA som under många år suttit i fängelse dömda för brott de inte har begått. Efter att DNA-tester har bevisat männens oskuld har de frikänts. Oskulden ofta bevisad med med hjälp från The innocence project. Efter frikännande så börjar nästa kamp, kampen för att ensamma återupprätta sina liv och komma tillbaka in i samhället, helt utan hjälp från myndigheterna som från första början dömde dem till fängelsestraff.

Det är en många gånger upprörande inställning från amerikanska myndighetspersoner som kommer i dagen. Inte ens när oskulden är bevisad så är åklagarna alltid villiga att ge upp utan synes prioritera att samhället utsett en skyldig som inte nödvändigtvis behöver vara rätt person. Har man utsett en skyldig så är ju brottet att se som uppklarat, en pinne på rätt plats i statistiken.

Inte heller är det en självklarhet att dina brott, som du oskyldigt dömts för, stryks ur straffregistret med allt vad detta innebär för möjligheterna att t ex kunna få ett arbete. Dessutom är det så att du synes vara berättigad till mera stöd och hjälp som villkorligt frigiven efter att ha dömts för brott du faktiskt begått än när du friges efter att ha suttit oskyldigt dömd.

Förhoppningsvis har vi inte en liknande situation i Sverige. Mina 34 års erfarenhet från arbete i Kriminalvården tyder inte på det även om det säkert också i Sverige någon gång sker att en person avtjänar tid i fängelse som oskyldigt dömd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar