Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 21 januari 2011

Att härska genom språket

JAg skrev igår ett inlägg om den i Sverige utbredda bonusgalenskapen. Stötte i det sammanhanget på ordet substansrabatt som för mig var något helt obekant. Investors vd Börje Ekholm använde ordet för att förklara Investors resultat och vad som behövde förbättras. Så här sa han:
- 2010 ökade substansvärdet med drygt 20 procent men till följd av en hög substansrabatt fick aktieägarna bara elva procent. Det är vi inte nöjda med, säger vd Börje Ekholm.
- Vi måste få substansrabatten att krympa. Många orsaker ligger bakom den. Men den är inte acceptabel, utan vi måste hitta sätt att få den att krympa.
Med denna förklaring så tyckte han väl samtidigt att han motiverat sin 110-miljonersbonus.

Vad har då detta med rubriken att göra? Jo, jag tycker så innerligt illa om experter och makthavare som härskar genom sitt språk. De använder medvetet eller omedvetet, lika illa vilket som, ett språk/uttryck som bara förstås av den inre kretsen. På detta sätt stängs den vanlige medborgaren ute. Detta blir dessutom ett sätt för makthavare och andra besuttna att visa förakt för vanligt folk. Förstår vi inte vad dom säger så är vi dumma i huvet och får skylla oss själva.
Vad betyder då sustansrabatt? Ja, man kan förstås slå upp ordet vilket eva som kommenterade på min blogg gjorde. Därför vet jag nu vad det betyder:
substansrabatt = skillnaden mellan företagets tillgångar och företagets börsvärde.
Ja, men då så, då är väl allt frid och fröjd. Nej, jag tycker inte att vi som lyssnare och läsare ska behöva sitta och notera allt vi inte förstår och i efterhand slå upp detta för att försöka förstå sammanhanget. Detta om något är väl ett kvalificerat och synnerligen cyniskt sätt att exkludera människor från samhällsdebatten.

1 kommentar:

  1. Håller helt med! Egentligen visar det bara hur osmarta de är! EVENTUELLT (eller förmodligen...) kan de sitt lilla område, men de kan inte framföra det på ett vettigt sätt.

    Bättre att prata i klarspråk och förklara där det behövs. Det skulle de vinna på i längden.

    SvaraRadera