Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 31 maj 2011

Lettland som ekonomiskt föredöme

Denna rubrik trodde jag inte jag skulle skriva någon gång, men det ekonomiska stålbad Lettland valde att gå igenom i finanskrisens spår ser faktiskt ut att vara något att ta efter. Just nu för Grekland.
Jag var under 90-talet ansvarig för ett SIDA-projekt som syftade till att stödja och utveckla ett ungdomsfängelse i den lettiska staden Cesis. Jag tycker nog att vi lyckades rätt bra med att föra utvecklingen framåt under de år vi var aktiva där. Men så var också förhållandena eländiga när projektet startade, så det kunde väl egentligen bara gå i en riktning. Under många besök i Lettland så kunde jag se en positiv utveckling inte bara i det aktuella fängelset utan även i det lettiska samhället i övrigt. Därför tyckte jag att det var särskilt trist när jag efter den ekonomiska krisen kunde se ett Lettland i fritt fall. Desto trevligare att nu kunna läsa att man faktiskt tagit sig ur krisen på ett föredömligt sätt.

2 kommentarer:

  1. Grekland kan bättra sig, även om de inte kommer att klara det lika bra som Lettland. Det är svårare för Grekland därför att de tillhör en annan kultur. Samma lösningar fungerar i teorin, men att genomföra det i kulturellt skilda länder i praktiken är en annan femma. Letterna är vana vid hårda tag och fatigdom, medan grekerna har gått i pension i 45 års åldern... Det är lite som att jämföra äpplen och päron. Dock är jag i slutändan positivt inställd, grekerna kan bättra sig. Ingen tvekan där.

    SvaraRadera
  2. Anonym: Det är synnerligen intressanta och kloka synpunkter du ger uttryck för. Ett vidsynt synsätt som flera borde tillägna sig.
    När man är så klok som du ska man inte vara Anonym.

    SvaraRadera