Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 6 november 2011

Pengajakt förblindar

Det skandalomsusade vårdföretaget Carema belönar sina chefer med bonus när dom lyckas göra vinst på att vanvårda de som bor på deras äldreboenden.
Carema skulle lika gärna kunnat heta Careno.

Att privata företag finns inom vårdsektorn är i sig inget konstigt. I många fall är denna nya konkurrens på ett tidigare monopolområde positiv och leder till så väl lägre kostnader som bättre kvalitet.

Nu ska kanske inte allt skyllas på vårdföretaget då det ju även finns en skyldighet hos den kommun som upphandlar att ha kontroll på vad man betalar för. Det räcker inte med att förlita sig på att personal eller boende och deras anhöriga slår larm om brister i verksamheten. Kommunen måste oxå ha bra rutiner för kontinuerlig uppföljning av sina verksamheter.Hela tiden stämma av det skrivna avtalet mot den verksamhet som faktiskt bedrivs. Att upphandla en tjänst innebär på intet sätt att man är fri från ansvar.

En risk när media beskriver vårdskandaler som denna är att gemene man bara läser in något negativt i privata alternativ. Privata alternativ som förstås eftersträvar en vinst. Så enkelt är det förstås inte. Det duger inte att säga, "det var bättre förr".

Nej, jag såg inte gårdagens TV-inslag i "Dokument inifrån".
Ja, jag tycker generellt illa om bonusprogram.

2 kommentarer:

  1. Inte som ett input till ditt blogg inlägg, utan mer till din bild på bloggen. (försatt din email adress)

    Den gröna vackra bilden påminner mig om bilturen från Näsåker till Sollefteå,, resele bugden men också kring Näsåker, där fälten är öppna och vackra. När jag sedan såg att vi bott i samma trakter blev det än roligare:) Jag hade min somamrstuga i Näsåkerstrakten, numera vid Ångermanälven i stan! Med tanke på din bild... /Katarina

    SvaraRadera
  2. Katarina: Kanske därför jag trivs så bra här i VästerNärke, det påminner så mycket om hemtrakterna.
    Min e-postadress är: hammar.ericsson@spray.se

    SvaraRadera