Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 6 november 2011

Grekisk maktkamp på sandlådenivå

Jag har svårt att helt släppa det grekiska dramat. Jag har förstås ingen lösning på situationen men ändå en massa synpunkter på vad som görs och inte görs.

Det som slår mig just nu är att trots att domedagen kryper allt närmare så ägnar sig det politiska etablissemanget i landet åt en intern maktkamp.

I den situation som nu råder så borde egna maktambitioner få stå tillbaka för omsorgen om det egna landet och dess invånare. Ny Demokratis (ND) ledare Antonis Samaras verkar ha som huvudlinje att säga nej till allt som Pasok och Papandreou föreslår. ND vill ha ett nyval till stånd. Papandreou å sin sida verkar villig till eftergifter men bara om ND ger garantier för att rösta ja till räddningspaketet.


Även om Pasok och Ny Demokrati antagligen är överens om att räddningspaketet måste antas så låter man det taktiska maktspelet och partitaktiken gå i första hand.
Här kan vi tala om låsta positioner. I stället för att agera statsmannamässigt så väljer man att befinna sig på sandlådenivå. Att detta beteende går ut över det grekiska folket synes man strunta i.

Vägen mot avgrunden blir allt tydligare. Risken är att det finns mörkare krafter med maktambitioner som kliver in i handlingen.

9 kommentarer:

 1. Greker brukar lösa allt i sista sekund, så det kanske blir en "gemensamhetsregering" till slut.
  Igår samtalade Papandreou med Papoulias och idag är det Samaras tur. Mötet sker kl 12.00 Sv.tid.

  kl 18.00 är det "ministermöte" med Papandreou.

  Usch, så jag är orolig denna dag.
  Det har slutat blåsa, hoppas att det bådar gott för det som komma skall.

  SvaraRadera
 2. Papandreo gör misstag han också, men han tänker mest på landet och dess framtid. Samaras tänker endast på att makten är inom räckhåll nu.

  SvaraRadera
 3. Marina på Kreta:Kanske är det så att greker alltid väntar till sista sekunden innan man löser en tvist. Det kanske ligger i det grekiska kynnet att triggas av osäkerheten. Desto skönare när allt löser sig.

  Eva i Aten: Hoppas att förnuftet segrar över makthungern.

  SvaraRadera
 4. Usch, jag är âxâ orolig för Frankrikes banker är inblandade, som jag har aktier i. Det är individuella maktpositioner som gâller och inte landets bästa eller information till innevânarna. Som tur är är det inte ännu Tunisien här med internetkontroll av okompetent polis/militär, men det kommer inte att dröja om deflationen fortsätter.
  Hoppas allt löser sig snart....
  G-mor

  SvaraRadera
 5. Sandlådenivå var ordet! Ibland liknar de verkligen tjuriga småpojkar som slåss om spaden, det är ju bara det att det nu handlar om allvarligare saker. Men grekerna har tyvärr aldrig lärt sej samarbeta, det är stora individualister och det gör det hela lite svårare. Men precis som Marina skriver, jag tror nog också (eller vill tro i alla falla) att det kommer att lösas i sista stund...

  SvaraRadera
 6. Grekland nu: Läser just nu en artikel i DN, http://www.dn.se/ekonomi/rykten-om-venizelos-som-ny-premiarminister,
  där det ryktas att Venizelos tar över. Det som minst behövs nu är ryktesspridning, konkreta åtgärder för landets bästa får vi hoppas på. I sista stund.

  SvaraRadera
 7. Inflationen - skulle det ha stâtt i mitt inlägg - naturligtvis.
  G-mor

  SvaraRadera
 8. G-mor: Tänk om makthavarna oxå kunde tillstå sina misstag.

  SvaraRadera
 9. G Papandreo har ett intressant förflutet som inte alla ministrar äger.Visste ni att han var god vän med Anna Lind (prim minister)under âren han arbetade som städare i Stockholm och lärde sig prata svenska pâ köpet. Men,det svenska samhället fungerar inte som det grekiska och man kan inte ändra pâ andra människor...bara pâ sig själv év. :)
  I motsats till de andra ministrarna verkar G. P. vara en mjuk och human person. Kanske det behövs hârdare tag nu...det gäller att sitta still i bâten, med andra ord, sâ att den inte kantrar. Hâller tummarna och târna !
  Kram
  G-mor

  SvaraRadera