Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 3 juni 2011

Dags att avkriminalisera narkotika?

För att komma till rätta med stora problem så behövs ofta nya tankesätt och drastiska åtgärder. Åtgärder som för många av oss setts som otänkbara. Ett sådant multiproblemområde är narkotika. Samhället har lidit enorma förluster genom åren i kriget mot narkotika.

GLOBAL COMMISSION ON DRUG POLICY är en sammanslutning av 19 internationellt inflytelserika personer som lanserar en ny strategi för att bekämpa världens drogproblematik.

Gruppen föreslår bl. a.
- Ett slut på kriminaliseringen och stigmatiseringen av personer som nyttjar droger men som inte skadar andra.
- Att regeringar uppmuntras att testar legalisering av droger, i första hand marijuana.
- Att kampanjer som riktar sig till unga med budskapen "säg nej till droger" eller "nolltolerans mot droger" slopas, i stället bör andra utbildningsmetoder användas.

Som sagt, ett helt nytt sätt att tänka kring bruket av droger. Jag , som arbetat 36 år i fängelsevärlden, har i alla dessa år fört en ojämn kamp mot droger och drogmissbruk. Alla torde vi på något sätt ha mött det helvete som följer i drogernas fotspår.

Jag har i flera tidigare inlägg skrivit om det galna narkotikakriget i Mexico. Där har 40.000 människor mördats under de senaste 4 åren i detta galna krig. Bara det skäl nog att göra något drastiskt.

Tveklöst är det så att vi behöver tänka nytt för att på ett bättre sätt än hittills kunna hantera det elände som följer i drogernas fotspår.

Är avkriminalisering rätt sätt? Ja, jag har i a f fått något att tänka på. Jag torde återkomma i frågan när jag fått tid att tänka mera.

4 kommentarer:

 1. ser i din presentation att du är uppvuxen i Undrom. Halva min klass på hägstadiet kom därifrån...Jag gick åk 7-9 på Ytterlännässkolan. Jag är född i Sollefteå, mina föräldrar bodde i Färesta när jag kom till världen. Nu på måndag åker jag hemåt. Gott i själen. Ser också att du nu är bosatt utanför Örebro. Där har jag bott i 1,5 år och studerat på universitetet.
  Igenkänning.

  SvaraRadera
 2. -Den Ofrivilliga Bloggaren:Där ser man.

  SvaraRadera
 3. Helt klart borde det inte vara kriminellt att använda själv i alla fall, de stackarna har väl nog av h.....e att brottas med, för att inte tala om deras anhöriga. Jag vet inte heller hur man skulle kunna få bukt på situationen, men man kanske skulle kunna använda kändisar i högre utsträckning, som många unga ser upp till. I länderna där DÖDEN odlas är det så korrumperat att kommer någon på hur man kan få någon ordning där är den personen definitivt värd fredspriset.

  SvaraRadera
 4. Varför har droger fâtt sânt stort inflytande i vârt samhälle ? Eller är det inte sant ? De fanns ju inte när jag var ung. Pâ sin höjd sâg man fullegubbar som raglade omkring pâ gatorna.
  Tidningarna nämner ideligen razzior, drogmaffior och faktiskt pâ besök i Frankfurt snavade jag över en kilometerlâng kö av drogbesatta ungdomar framför en drogcentral med gratis sprutor o sânt. Killen i oklanderlig kostym vred sig i smärta och kunde inte vänta utan lânade en spruta och sprutade sig själv i armen tills han blev lugn.
  Jag undrar stillsamt vilket hâl i vâr underbara värld, som droger dövar eller ersätter... ?
  Europa är inget fattigt land som Mexico där människorna mâste leva pâ andra... Här (Sverige) finns gratis utbildning för alla, och vem som helst kan uppfinna en bättre framtid för sig själv och andra.
  Jag tycker det är egendomligt och mycket tragiskt för mänskligheten.

  Gammelmor

  SvaraRadera