Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 16 oktober 2011

Ostprovning

Igår kväll hade vi ostprovning. Sju olika ostar testades och betygsattes.Jag hade skrivit ihop en kort historik om varje ost med ursprungsland, tillverkningsprocess etc. Här ser du de sju ostarna, tre med tillbehör, fyra utan.
Ostarna vi provade var:
- Cados, en opastöriserad komjölksost från Normandie. Den får sig bl. a. ett rejält bad i Calvados under tillverkningsprocessen.
- Delice de Bourgogne, en härligt krämig fransk färskost.Provades oxå med jordgubbar.
- Bitto, en ost som tillverkas i de Lombardiska alperna i Italien. Når full mognad efter sex års lagring och den enda ost i världen som kan lagras mer än tio år.
- Gruyere, en schweizisk läckerbit som tog guld i ost-VM 2008.
- Pecorino sardo, en pastöriserad fårost tillverkad på Sardinien och lagras i minst åtta månader. Provades oxå med Balsamico.
- ekologisk Blå Kornblomst, tillverkad av Gedsted mejeri i Danmark. Provades oxå med plommonmarmelad.
- Epoisse, tillverkades första gången under senare medeltiden av Cisternmunkar på ett kloster i Dijonområdet. Den försvann under andra världskriget men återkom i mitten på 50-talet.

Högsta betygen tillföll Cados och Gruyere. Lägst betyg tilldelades Bitto och Epoisse

9 kommentarer:

 1. Gittan: Det vita var bra, Cuvée Jean-Paul (nr 2249), endast 59:-. Det röda en import från Tyskland som inte rekommenderas.

  SvaraRadera
 2. Osten med plommonmarmelad lâter lockande. Vi här smakade pa en genuin getost med blâ Muscatvindruvor till en nypa baguette och ett glas rödvin. Pas mal ! :) Jag älskar getost. Men inte getter...:)
  Pâ tal om ostar, Polen har en mycket läcker rökt ost, rund i smaken, som kunde vara god till nân chutney kanske. Skall pröva.
  G-mor

  SvaraRadera
 3. Vad roligt och vad kul att få prova olika ostar.

  Jag har vid några tillfällen provat ostar och viner och jag vet inte vad som gör vad. Om vinet gör osten eller om osten gör vinet! Smakupplevelsen ändrades under smakningens förlopp.

  Trevlig duknng också!

  SvaraRadera
 4. Kul, tack för tipsen! Blev riktigt sugen på en massa goda ostar, men det får väl vara till hemkomsten i december, men då...

  SvaraRadera
 5. G-mor: Har ätit godare blåmögelostar än Blå kornblomst, men visst förhöjde plommonmarmeladen upplevelsen. Den polska kan vara Golka som jag oxå ska prova.
  Katarina: Hade större behållning av det vita vinet än det röda till dessa ostar. Läppjade på en Calvados till osten Cados och plötsligt var Calvados en len dryck så nog på verkas smakupplevelsen påtagligt.
  Marina: Ostprovning en kulen vinterkväll låter lockande.

  SvaraRadera
 6. Aura gold, grönmögelost, den är jättefin. Kanske finns i hallarna?
  I alla fall finns den i Finland.

  SvaraRadera
 7. Carneholmbaggis: Tack för tipset.

  SvaraRadera
 8. Oj, vad spännande! Jag var på en ostprovning i Ravello nyligen där lokala ostar avsmakades. Väldigt goda! Fast Mozzarella är väl den som dominerat under semesterveckan på Capri.;)

  Ostar är jättegott!!

  SvaraRadera