Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 28 februari 2012

Lite macknostalgi

I mitt inlägg i söndags så hade jag hittat en dagstidning från 1953 där det annonserades om förestående midsommarfirande i Junsele. Jag fortsatte att på internet leta  uppgifter från mina ungdoms hemtrakter och hittade bl. a. två foton av personligt intresse.


Under större delen av 50-talet bodde jag med mina föräldrar i Näsåker, Ångermanland. Där innehade vi Shellmacken. I mitten på 60-talet flyttade vi till Sollefteå  där mina föräldrar öppnade en helt ny modern Shellmack på Remsle som invigdes under festliga former den 10 juli 1964. En kolossal och hypermodern anläggning i jämförelse med den i Näsåker. Här fanns åtta bensinpumpar , smörjhall för två bilar, tvätthall, spolbox utomhus där kunder kunde tvätta bilen under dygnets alla timmar. Därtill fanns  en matservering.  Nyskapande värre. 

Shell i Näsåker som det såg ut på 
50- och 60-talet.


I både Näsåker och på Remsle så bodde vi mitt emot macken, på andra sidan gatan. Något som var väl känt för alla. Under Näsåkersåren  så fanns ännu inte sedelautomater i Sverige vilket innebar att när någon efter stängning av macken upptäckte att bensinen var slut eller snart slut så drog man sig inte för att komma och knacka på hemma hos oss. Detta oavsett tid på dygnet. Serviceinriktade som vi var så gick förstås nån i familjen upp och tankade åt den nödställde bilisten. Vår mack på Remsle var den första i dessa trakter med sedelautomat, ett dittills relativt okänt begrepp. 

Dessa bilder väcker förstås minnen, minnen om hur mycket som hänt sedan 60-talet. Jag kommer ihåg att bensinen då kostade 75 öre vilket torde tala för att öppnandet skedde 1965, minns ej säkert. 1-kronasgränsen för bensin sprängdes 1972-73.  
Shell Remsle, N-:a Ådalsvägen 65, Sollefteå. Macken invigdes den 10 juli 1964.

Ytterligare en nyhet som lanserades och som jag i efterhand inte förstår var att vi började att ha öppet till kl. 24.00. Vilka arbetsdagar, 07.00--24.00. Det varade dock inte länge vad jag kommer ihåg. Jag påmindes senare genom en kommentar att det var konkurrensskäl som var orsaken till nattöppet. När vi öppnade denna Shellmack så var den det modernaste bland moderna men samtidigt en av alltför många (?) bensinmackar i Sollefteå. Därför gällde det att komma med nåt lockande och nyskapande. Alltså nåt mera än moderna lokaler, sedelautomat och barservering. Nattöppet var alltså ett konkurrensdrag. Även om det inte varade så länge så blev det ett lyckat drag.

Självbetjäning var ett annat vid den tiden okänt begrepp. När en kund tankade så var det självklart att jag förutom att tanka oxå kollade oljan, lufttrycket i däcken och  tvättade rutorna på bilen.


Jag kommer ihåg är att när vi skulle beställa hem mera bensin till våra cisterner under jord så fick jag med en lång trämätsticka först kolla nivån för att veta hur mycket som fanns kvar  i cisternerna.


När jag ibland förestod macken själv, när mina föräldrar  någon gång var tillfälligt var borta, så minns jag att jag vid stängningsdax räknade dagskassan, lade pengarna i en serviceväska och tog min moped och åkte ner till stan, Sollefteå, och lämnade pengaväskan i bankens servicebox. Det här kunde hända när jag var bara 15  år. Ingen oro för att bli rånad på den tiden inte.


En  intressant  och lite udda mackdetalj är att jag och D har likartade mackerfarenheter. Vi jobbade nämligen båda på mack i våra tidiga tonår. Jag på mina föräldras Shellmack, hon på en Gulfmack  i Finspångstrakten. Det var nog rätt ovanligt då att en ung tjej  kunde jobba på mack och t o m ibland ensam förestå densamma. Vi var nog båda rätt driftiga redan på den tiden. En rolig gemensam erfarenhet att ha. 
13 kommentarer:

 1. Mackarnas utveckling.. Idag är det som små livsmedels butiker. Roligt att seden gamla macken i Näsåker som jag inte sett den förr. För 20 år sedan tankade jag ofta på macken i Näsåker innan jag drog upp till Fängsjön. . Macken på Remsle, besöker jag då och då varje sommar, då bilen min behöver soppa. Numera ett populärt ställe även för en fika och spel. Bodde granne med med en fd. Mack på Järnvägsgatan, som numera är borttagen. Tack för bildvisningen.

  SvaraRadera
 2. Katarina: Tyvärr är det idag mest mackarnas avveckling på landsbygden.
  Macken på Järnvägsgatan kunde väl då ha varit stans andra Shellmack.

  SvaraRadera
 3. Nej...det är andra tider nu.Fina bilder, sånt ser man inte så ofta nu förtiden.
  Hälsningar,Karla.

  SvaraRadera
 4. Den ena macken vid Skärvsta finns kvar... Den som finns inte alltför långt från Järnvägsstationen är nedlagd. Jag tror att man kunde tanka där till för några år sedan, obemannad. Steve, om några månader är man där igen...

  SvaraRadera
 5. Katarina:Det är snart 4 år sedan min sista ( tyvärr blir det inte flera) resa upp så jag är inte helt uppdaterad längre.

  SvaraRadera
 6. lite skillnad mot idag, numer får man vara tacksam om de som står bakom disken på macken vet hur man tankar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marina: Då är det skönt att klara sig utan bil, som du i Singapore.

   Radera
 7. Det är vemodigt att se bilden från Näsåker. Till vänster om byggnaden fanns även en tvätt- och smörjhall. Stationen har under fjolåret gått i konkurs och det kommer i fortsättningen endast att finnas en obemannad automat att tillgå för den av byborna som behöver drivmedel!
  På 50-talet gjorde jag några enstaka inhopp i verksamheten för att hjälpa till med att tvätta bilar etc.
  Anläggningen i Sollefteå besökte jag senast i november 1976.
  Om jag minns rätt var orsaken till öppettiderna mellan 0600 och 2400 i Sollefteå den stenhårda konkurrensen. Skulle den mötas med anställd personal så fanns ingen lönsamhet enligt din fars bedömning! Därför arbetade han och ni i familjen dygnet runt. Du vet bättre än jag om detta stämmer!
  a

  SvaraRadera
 8. Jan L: Du har nog rätt att det var ett konkurrensmedel med nattöppet. Det var ju en tuff nyetablering med den för tiden stora och moderna anläggningen.
  Själva mackbyggnaden i Näsåker var inte mycket för världen, som en koja jämfört med tvätt- och smörjhallen snett bakom. Härliga tider var det i a f.

  SvaraRadera
 9. häftigt inlägg, är själv född och uppvuxen på ett åkeri med tillhörande shell-mack. 67, 69, 71 öre osv, minns det som igår.

  SvaraRadera
 10. Spännande läsning!
  Jag gillar berättelser om hur det var förr. :)

  SvaraRadera
 11. Hanna: - Jag har förstått att du är intresserad av gamla tider. Det behövs ungdomar som intresserar sig för att föra kunskapen vidare till kommande generationer.
  - Jag kommer själv ofta på sådant jag som ung skulle lärt mig mera om.
  - Att som du fotografera mycket är ett utmärkt sätt att föra kunskap vidare. Oj, så många foton jag önskar att jag hade tagit, och bevarat.

  SvaraRadera