Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 14 september 2012

Grundlurade? - Halleluja!


Hallstaberget med hotell, skidbackar, skidstadion, hoppbackar etc.

Det beramade hotellprojektet Hallstaberget i Sollefteå omges av allt mera tveksamheter. Det senaste inslaget är att hotellentreprenören  Stefan Karlsson lyckades sälja in projektet till ansvariga lokalpolitiker vid en träff som snarast kan liknas vid ett väckelsemöte.  Tillräckligt många blev frälsta för att Sollefteå kommun skulle köpa allt med "hull och hår."( så har Karlsson själv beskrivit sin insats ).

Stefan Karlssons koncept att erbjuda ett 5-stjärnigt hotell men bara ta betalt för 3 stjärnor för att ge vanligt folk möjlighet att uppleva lyx låter i mina öron något tunt. Jag tror inte att man kan bygga ett hotellprojekt i Sollefteå på vanligt folks längtan efter uppnåelig lyx. En på sikt solid bas måste utgöras av intresse från näringslivet  nationellt och stora publikdragande evenemang.

Då jag växt upp i Sollefteå och själv minns hotell Hallstaberget som en het potatis redan när jag flyttade därifrån för 40 år sedan så kommer jag intresserat att följa fortsättningen av denna sorglustiga historia.

Mitt i allt detta så tycker jag förstås ändå att det vore roligt om ett sånt här projekt lyckades. Det behöver Norrland och glesbygden.

16 kommentarer:

 1. Det ser ju onekligen bra ut på bild...

  SvaraRadera
 2. Marina: Tycker jag oxå. Det finns potential på ytan, men problemet är att locka folk till Sollefteå. Det är inte som Åre eller Kitzbühel direkt.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Det finns mycket i den "granskning" som Mittnytt genomför nu som direkt är felaktig och annat som går att ifrågasätta.

  Följ gärna länken nedan för information. Där finns också allt material tillgängligt.

  Rent personligt tycker jag också att man ska fråga sig vad alternativet vore?

  http://www.solleftea.se/nyheter/startsidan/uppdaterat149angaendemittnyttsreportage.5.39ef03831392952bbc381f.html


  SvaraRadera
 4. Majed Safaee: Jag sväljer inte allt Mittnytt rapporterar, men bildar mig en uppfattning på all tillgänglig information.Jag följer oxå vad Sollefteå kommun skriver på sin hemsida. Har kommunen tittat på några alternativ? Avsaknad av alternativ rättfärdigar inte en till synes dålig affär.

  SvaraRadera
 5. Hej igen,

  Så vitt jag har förstått det så försökte den tidigare ägaren Norlandia och kommunen att hitta en privataktör att ta över verksamheten under två år. Men de stora renoveringsbehoven och problemet med att få banklån till investeringar i glesbygd gjorde det svårt att hitta en privataktör.

  SvaraRadera
 6. Majed Safaee: Jag förstår att det är svårt att hitta privata aktörer som vill satsa på ett hotellprojekt i Sollefteå. Inte många vågar sig på ett sånt riskspel. Tyvärr, men detta är glesbygdens och Norrlands dilemma. Jag skulle gärna se satsningar på Norrlands glesbygd vilket jag tidigare skrivit om: http://stevereflekterar.blogspot.se/2010/05/kd-forslag-for-att-radda-norrland-och.html

  SvaraRadera
 7. Åh, vad det är intressant att följa din aktivitet angående hotellet.. Jag hann bo 16 år i Sollefteå och har följt många turer med åren kring hotlellets framtid. För Sollefteåborna är hotellet värt mycket men för andra som kan välja på många andra alternativ att åka skidor, förlägga konferenser mm. Så är nog ändå detta endast en av alla alternativ. Ibland är man inte så lokal patriotisk, man vill byta miljö och åka till en anann ort för att lägga sig i ett bubbel badkar! Så är det bara.

  SvaraRadera
 8. Katarina: Visst är det så. Jag föredrar en weekend i Köpenhamn eller Barcelona framför Hallstaberget om jag vill lyxa till det. Inte mycket dyrare dessutom. Annat var det när jag var ung. Då hyrde jag ett rum på Nyårsafton och festade loss med kompisar. Då var det dessutom inte så långt hem på Nyårsdagen. Nerför backen , över bron och uppför Remslebacken så var jag hemma.

  SvaraRadera
 9. Jag gissar att det blir kommunanställda och kommunpolitiker som kommer att "lyxa" till det på hotell Hallstaberget. Vilka andra skulle vilja vara där? ;)

  Inte jag i alla fall. :)

  Ser att en kommunanställd har kommenterat... ;) Bra att du skriver Steve! Allt gott till dig!

  SvaraRadera
 10. Katarina: Remslebackens namn var väl fordom Trängschakten.

  SvaraRadera
 11. Anita: Jag måste bara skriva och reagera när jag inte vare sig kan förstå eller acceptera.

  SvaraRadera
 12. I rest my case...innan jag säger något straffbart...

  SvaraRadera
 13. D O B: Säkrast så ibland.

  SvaraRadera
 14. Trängschakten har man ramlat i och kanat sig ned både en och två gånger!

  SvaraRadera

 15. Sollefteå kommun har en kommunikationsstrateg..;) På nätet läser jag att en "kommunikationsstrateg arbetar med information och kommunikation" utan att ha specifika kunskaper i de olika områden den ska kommunicera och informara om. En kommunikationsstrateg går alltså arbetsgivarens ärenden. En kommunikationsstrateg tjänar ca 40.000 kr/mån i snitt. Så mycket "konstiga" och onödiga arbeten det finns! ;)

  Sollefteå kommun har en "kommunikationsstrateg" och förmodligen andra kommuner också?

  SvaraRadera
 16. Anita: Det är nog en nödvändighet för alla politiska organisationer att ha en kommunikationstrategi och någon som sköter detta område. En sådan funktion kan heta Kommunikationsstrateg likväl som Informationsansvarig.
  Politik idag handlar mycket om taktik och strategi, d v s att rätt föra ut sina budskap. Budskapen i sig är inte det viktigaste. T ex kan kovändningen om Vallänge ha varit ett strategiskt beslut i första hand. Detta för att vända något negativt till något positivt och även för att flytta fokus från Hallstaprojektet.

  SvaraRadera