Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 6 november 2012

Inte som alla andra

Eller tvärtom kanske.
Viktigast att du är den du är.


Nu på förmiddagen tittade jag på Malou efter tio i TV 4. Skälet till mitt intresse var att lyssna till Pelle Sandstrak och hans liv med Tourettes syndrom. Så mycket vi kan lära oss bara genom att lyssna till människor med olika typer av svårförståeliga åkommor/diagnoser.  Ofta diagnoser som vi tycker väldigt mycket om, men som vi kan väldigt lite om.

Jag har efter min stroke 2001  ägnat huvuddelen av mitt arbete åt olika typer av neuropsykiatriska funktionshinder med särskilt fokus på ADHD och har lärt mig massor av detta. Likväl har Kriminalvården tillägnat sig kunskap på området och är idag bland de ledande i behandlingsarbetet.

Varför skriver jag då ånyo om detta? Ja, skälen är flera. Dels tycker jag förstås  att det känns bra att kunna tänka tillbaka på att jag gjort insatser som faktiskt gör skillnad för andra människor. Men allra viktigast tycker jag att det är att påminnas om att människor som till följd av olika diagnoser får svårigheter i vardagen ändå har något att erbjuda. Något som t ex inte jag har. En diagnos är inte bara en belastning och ett hinder, den kan likväl vara en tillgång och en möjlighet. 

Alla har vi något att lära av varandra, alla kan vi påverka varandras växande. Men, det krävs lyhördhet och förmåga att gå utanför oss själva. Det krävs att vi anstränger oss och intresserar oss för andra människor. 

10 kommentarer:

 1. Jag har precis avslutat Pelle Sandstraks bok - vilken fantastisk bok!!!

  SvaraRadera
 2. Marina: Det var ju lyckat. Han är i sanning en fascinerande person.

  SvaraRadera
 3. Fint att läsa dina ord och tankar!

  Speciellt som jag ju har en "egen" fantastisk ung man i mitt hem som tillför sådan enorm glädje, värme och visdom med sina alldeles underbara tillgångar och förmågor delvis tack vare sina diagnoser ADHD och Aspergers syndrom! <3

  SvaraRadera
 4. Det var fint och sant!
  Arbetar dagligen med de som har neutopsykiatriska diagnoser.
  Mycket kunskap har jag fått i möte med dem.

  SvaraRadera
 5. Anki och Moi: Särskilt roligt med positiva kommentarer från er som möter detta i er vardag.

  SvaraRadera
 6. Godmorgon! Precis som din kommentar damp ner i min brevlåda är jag som bäst i färd med att läsa ikapp på din blogg. Hoppas din förkylning är lite bättre. Tänkvärda inlägg, som alltid! Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Livsnjutaren : Tack! Förkylningen är seg, men det är ändå bara en förkylning.

  SvaraRadera