Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 12 januari 2013

Stridbar fråga

Är det fel att tidigt nivåindela barn efter deras kunnande och mognad? En fråga som dyker upp med jämna mellanrum och i olika sammanhang.
Jag läste nyss en artikel om fotbollsklubben Vasalund som väljer att nivåindela 5-åringar. Oavsett vad man tycker i en fråga som denna så blir det aldrig "rätt". Frågan är alltför het för att konsensus ska kunna nås.

Vad tycker då jag? Jag tycker inte att det behöver vara fel. Likväl som jag tycker att man tidigt ska identifiera barn med särskilda behov för att de tidigt ska få rätt stöd så tycker jag att man oxå kan identifiera barn som är längre komna än andra barn i samma ålder. Har man väl identifierat dessa "längre komna" barn så ska väl även de få utöva aktiviteter på sin något "högre nivå". Jag tycker inte att "längre komna" barn ska hållas tillbaka till följd av något slags jämlikhetstänkande. Likväl som att barn med svårigheter inte ska tvingas följa med i en takt som de just då  inte klarar av.

Jag tror att alla i längden vinner på ett synsätt som tar hänsyn till individen. Detta gäller inte minst i skolan.
Jag skrev visst ett inlägg på temat elitskolor för 4 år sedan.

Måste alla befinna sig på samma sida i läroboken?

4 kommentarer:

 1. Känslig och inflammerad fråga (inte minst inom skolans väggar), men jag håller med, det kan aldrig vara fel att låta alla utvecklas utifrån den nivå där de befinner sig. Sedan kan jag spontant tycka att man inte ska nivågruppera fotbollsspelande 5-åringar! I mina öron låter det alldeles vansinnigt (jag har inte läst artikeln, men ändå...)

  SvaraRadera
 2. Marina: Som sagt, en känslig fråga där vi tycker både lika och olika.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig. Men det finns alltid risker, som när någon/några använder det på ett felaktigt sätt (som det med 5-åringar)

  SvaraRadera
 4. Moi: Det är svårt det här med rätt och fel. Särskilt svårt när det har med barn att göra.

  SvaraRadera