Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 17 februari 2013

Både mysigt och lärorikt

File:PN -A.png
De 4 Pitcairnöarna.
 "In the middle of nowhere".

Efter att igår kväll ha tittat på Lasse Hallströms film"En dag i livet" (2006) så fastnade jag, mest av en slump, framför TV:n. Det var Nat/Geo Wild som berättade en fängslande historia om Pitcairnöarna, belägna i Stilla Havet c:a 500 mil från Nya Zeeland och 200 mil från Påskön. En ögrupp bestående av fyra öar jag aldrig tidigare hört talas om med en befolkning på c:a 60 personer. Alla boende på huvudön Pitcairn. Ett i sanning fascinerande samhälle. Lika fascinerande ovan som under vattenytan.

Filmen "En dag i livet" var riktigt bra. Ett relationsdrama av feelgoodkaraktär. Passar utmärkt när man inte känner för att lägga pannan i alltför djupa veck. Märklig svensk titel dock då originaltiteln var "An unfinished life". Lockande rollista med bl. a. Robert Redford, Jennifer Lopez och Morgan Freeman. Den sistnämnde tycker jag alltid gör starka rollprestationer.

5 kommentarer:

 1. Tack för två mycket lockande tips!
  Hade inte hört talas om varken ö-grupp eller film men nu blev jag sugen på att ta mig an båda :-)

  Finaste söndag till er!

  SvaraRadera
 2. Anki: Du får lova att skriva en reseberättelse om det blir en tur till Pitcairnöarna.

  SvaraRadera
 3. Spännande - nästa resmål klart alltså...!! Skämt åsido, (för det kan ju vara så att det inte blir något resa just dit), visst är det fantastiskt att det finns sådana platser kvar på jorden. Även om jag inte kommer att besöka öarna rent fysiskt, så ska jag i alla fall ta reda på mer om dem!

  SvaraRadera
 4. Marina: Du besöker ju redan platser jag aldrig tidigare hört talas om.Tänkte på ditt nyliga besök i byn Sade på Lombok när jag såg programmet om Pitcairnöarna. Det är härligt att kunna "resa" fastän jag inte längre kan resa.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst och fascinerats av denna ögruppen ett tag nu. Det finns mycket roligt (och skrämmande, ang. Pitcairnrättegångarna 2004) att läsa om. Det var inte roligt att upptäcka att man missat detta reportage. Har försökt att se om man kan hitta det någonstans på nätet, men var inte lätt. Tipsa mig gärna om det går att hitta någonstans.
  /Johnny

  SvaraRadera