Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 5 april 2013

Förnöjsamhet, lycka och annat vardagligt

Nu börjar det äntligen kännas som att våren inte bara knackar på, utan oxå kliver in. Visst har mars varit en sällsynt seg månad i år, eller är det bara min tilltagande otålighet som visar sig. Må vara vilket som, i helgen ska jag ta ut min elmoppe och ta några turer. Följa med D och Nelson på promenad. Förstås oxå hämta tidningen och åka med soporna. Det är intressant att utförandet av de mest basala göromål kan åsamka sådan längtan och lycka. Göromål som av många uppfattas som rutinmässigt tvång.

Den valda rubriken speglar på ett bra sätt min livssituation. Jag är väl just förnöjsam. Eller kanske är det riktigare att säga att jag blivit förnöjsam för så här tänkte jag inte före 2001.

Aforismer finns det i uppsjö och jag har stundom gärna använt sådana, men blivit alltmera försiktig med det då jag tycker att många visdomsord i sin vishet är synnerligen tomma och ibland direkt missledande. Ett sådant ordstäv kom jag att änka på just när jag skriver detta. "Ju lyckligare man är, desto mindre lägger man märke till sin lycka". Jag skulle vilja vända på det hela och säga " Ju lyckligare jag är, desto mera lägger jag märke till min lycka". Detta visar väl bara att hur vi definierar lycka är synnerligen individuellt. Vilket förstås innebär att visdomsord  både tolkas och används olika. Det som känns fel för någon känns helt rätt för någon annan. Det är en bra grundfilosofi att ha: allt är inte rätt eller fel, vitt eller svart.

Ett ytterligare tecken på min förnöjsamhet är hur jag efter 2001 förändrat mitt resande men ändå är till freds med mina nya resvanor.Idag har jag varit på en av mina  långresor.  Långresorna som  förr gick utanför Sveriges gränser och då inte varade i 3 timmar utan i 3 dagar eller 3 veckor.  Målet för långresan idag var hela 13 km bort. D  skjutsade mig till centralorten Fjugesta där jag hade en tid hos min frisör. När vi ändå var ute och reste så åkte vi oxå till Berga gård för månadens ägginköp. Vi eftersträvar lokalproducerat så långt det är möjligt. Härligt med purfärska ägg till morgondagens helgfrukost.

Väl hemkommen efter utflykten så är mitt reselystmäte tillfredsställt för en månad framåt då det är dags för nästa frisörbesök. Nej, just det, nästa vecka ska jag ju till min tandläkare i Örebro. Hela 17 km bort. Ja, det är smällar man får ta.

Äntligen är snön i underläge.
Nu börjar det likna elmoppeväglag.
Längtar efter premiärturen.
Nu sätter nästa längtan in. Att björkarna 
börjar grönska.
Efter hemkomst från långresan bjöd D på tacos.

6 kommentarer:

 1. Härligt att du varit på långresa :) Lycka till med premiärturen även om det nu ska bli kyligare till helgen men ingen snö får vi verkligen hoppas!

  SvaraRadera
 2. Mera snö. Hemska tanke. Nej, sol, värme och ljumma smekande vindar vill jag ha.

  SvaraRadera
 3. De små nära tingen...
  De som spelar roll och gör skillnad, tillför och berikar.
  Så många som stressar förbi dem och sen klagar på dess frånvaro.
  Gillar att du ser dem, värdesätter dem och hyllar dem!

  Jag åker till Ångermanland på onsdag morgon. Det är lycka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Hälsa mina hemtrakter.

   Radera
 4. Verkligen är allt individuellt!
  Och det om lycka, så olika tolkningar, och en del missförstånd eller okunskap.
  Det var härligt att läsa detta inlägg. Din upplevelse av lycka känns otroligt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din kommentar glädjer mig.

   Radera