Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 26 september 2013

Regler vs sunt förnuft


Alltför ofta är det sunda förnuftet urkopplat.
Inte sällan i vårt samhälle dyker det upp ärenden där stelbenta regler får styra över det sunda förnuftet. Påminns om detta då jag läser om en 16-årig norsk idrottstjej som flyttar till Sverige för att gå på bandygymnasium i Vänersborg och spela bandy med Kareby i Allsvenskan. Som ett led i sin anpassning / integration vill flickan spela fotboll med Vänersborg i division 3. Inget märkligt med det tycker jag.  Snarare klokt tänkt.
Internationella fotbollsförbundet, Fifa, och svenska fotbollförbundet, SvFF, sätter dock  stopp. Gällande regelverk tillåter inte detta. Hon uppfyller inte de fyra kriterier som krävs för att få byta klubb till ett annat land. Regelverket tillkommet i all välvilja för att storklubbar inte ska dammsuga t ex  Afrika på fotbollstalanger som man sedan dumpar om de inte längre håller måttet. Men nu är ju detta en ung tjej från Norge som med sina föräldrars uppbackning vill gå bandygymnasium i Sverige och utveckla sig i sin idrott.
   

     Det här med stelbenta regler dyker frekvent upp i de mest skiftande sammanhang.
     Det jag frågar mig är om vi kan sluta tänka bara för att det finns ett regelverk.
     Det kan i  alla fall inte jag.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar