Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 7 juni 2014

Språklådan


Inte alltid så enkelt.

Ibland använder jag uttrycket jajamen. T ex. när jag  vill instämma i en kommentar på bloggen. Men hur ska det eg. skrivas? Jag har som du förstår skrivit jajamen, men när jag googlar på ordet så får jag klart för mig att det ska vara jajamän eftersom det påstås  emanera från  uttrycket ”Ja, vid alla heliga män!” Rätt eller fel? Ja, det kan jag undra eftersom jag ibland oxå säger jajamensan.

Jag är förvisso en språkpedant/språkpolis, men jag får väl släppa på pendanteriet och helt enkelt använda den stavning jag tycker passar för tillfället. All den stund jag inte bryter mot någon grundläggande språkregel så må jag väl vara förlåten.

All den stund förresten. Hur stavas det, all den stund el alldenstund, ? Börjar man med språkliga funderingar så fastnar man lätt så jag sätter punkt här.
2 kommentarer:

  1. Jag är också lite språknörd... Tycker att det är kul att fundera över var ord kommer ifrån, men har aldrig tänkt på det du skrev nu. Det känns ju som nåt man bara säger.... Och... jag skulle nog skriva "alldenstund" i ett ord. Fast jag tror aldrig att jag skrivit det förut, så säker är jag inte... Ett av de roligaste orden på svenska tycker jag är "mack". Det är tydligen en akronym för Mathiasson, Andersson, Collin och Key, som startade en av de första bensinstationerna i Sverige...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Völkommen! Mathiasson, Andersson, Collin och Key, MACK. Ständigt lär jag mig nåt nytt via bloggen. Jag som dessutom är uppvuxen på mack. En liten sliten 50-talsmack och senare en supermodern på 60-talet. Båda Shellmackar.

      Radera