Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 15 oktober 2014

Pengar och idrott

 22:- för en VM-final. 260:- i dagens penningvärde. 


Idrotten har tenderat att allt mera styras av ekonomiska överväganden. Fotbollen är en av de sporter där det förekommer absurda summor.  Både vad gäller övergångssummor, spelarlöner, biljettpriser och kostnader för arenabyggen, t ex Friends arena. Detta har  medfört att publik och fans numera måste göra stora ekonomiska uppoffringar för att ha råd med sin favoritsport. En toppklubb som valt motsatt väg och "belönar" sina trogna fans är Borussia Dortmund.
Detta  innebär bl. a. att engelska fotbollsfans nu hellre reser en weekend till en match i Dortmund då resa, boende och biljetter inte kostar  mera än att gå på en match i Premiere League. Här är en lista över biljettpriser i PL.

I fotboll brukar man tala om f f a hemmapubliken som den "12:e spelaren". Frågan är hur långt klubbarna är beredda att gå för risken att tappa den "12:e spelaren".

4 kommentarer:

 1. Det är en mycket bra fråga du kommer med! Jag kan reta ihjäl mig på att en familj som vill gå på ishockey eller fotboll, ska betala en hel förmögenhet för en match. Visserligen ingår huliganer, men det hjälper inte! Sporten har blivit fartblind när det gäller pengar. Vi har ett barnbarn som spelar handboll och där är det andra priser och löner till spelarna. En sport som vi har lärt oss att uppskatta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fartblind är ordet. Bra då att det finns sporter som inte låter sig dras med i den osunda utvecklingen. Jag har aldrig spelat handboll eller ens sett en match i verkligheten. Jag har dock lärt mig tycka om handboll från TV. En härlig sport med fart, kraft och finess.

   Radera
 2. Ja, det rör sej verkligen om stora pengar i fotboll idag. Vilka kontrakt en del spelare har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara om det medför att folk inte har råd att gå på matcher.

   Radera