Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 19 november 2014

Vem ska man tro på?

I söndags såg jag på nyheterna en forskare från SLU hävda att utökad ekologisk odling är en katastrof, en väg till svält. Jag slutade äta kött när vi flyttade hit ut på landet och har sedan dess  blivit allt mera medveten om vad jag stoppar i mig. Det innebär bl. a.  att jag gärna föredrar ekologiska alternativ och förstås tror mig ha rätt i mina ställningstaganden.
 
Självklart blir jag då fundersam när jag hör forskare med emfas hävda att t ex ekologisk odling är en väg till svält. Jag försöker därför se hur debatten utvecklar sig för att få en mera nyanserad och begriplig bild för mig som s k  novis på området. Igår läste jag i SvD en artikel som går i svaromål med domedagsprofetian.
 
Som ofta kan jag anta att det är stora ekonomiska intressen som ligger bakom tvärsäkra uttalanden baserade på "forskning som visat..". Forskare som är "köpta" m a o. Det är därför inte lätt att vara konsument idag, men jag försöker i a f så gott jag kan att bilda mig en uppfattning som ligger sanningen någorlunda nära. Men visst är det lätt att ryckas med när experter och forskare tvärsäkert hävdar att "så här är det".
 

Det jag allra helst äter är förstås det vi själva odlar.
Som på bilden, en växthusmåltid från i somras.
 


14 kommentarer:

  1. Den måltiden ser riktigt god ut!
    Jag äter själv heller inte kött (& fågel & skaldjur) sedan mer än 15 år tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egenodlat är oslagbart. Det är många som idag tänker till inför vad vi stoppar i oss. Jag äter fortfarande fisk och skaldjur.

      Radera
  2. Det är inte lätt att hänga med i all nya rön som kommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej , sannerligen inte. Som väl är finns alltid sunda förnuftet att ta till.

      Radera
  3. Just det...jag minns att jag också läste någonstans att om vi (?) skulle bli ekologiska i hela världen helt o hållet , då skulle det bli svält och ...det vill vi inte ha , eller hur? Jag har också blivit mer medvetten på senare år om vad jag äter...men inte så långt att jag väljer bort kött, pga min familj...ekologiskt föredrar jag och tittar inte längre på priset, det smakar godare när hjärna har förstått att det blir nyttigare.Ekologisk gurka smakar ...guld! ;-) Ha en bra dag idag,Karla.

    SvaraRadera
  4. Jag är tveksam till svälthotet och som du föredrar jag ekologiskt. Du har väl också många godsaker och nyttigheter i din trädgård har jag förstått. Ha de gott!

    SvaraRadera
  5. När jag läste om detta häromdagen så kom jag att tänka på min pappa. Han sa så här: När det är ont om havregryn så är det farligt med havregrynsgröt och när det är gott om det så är det otroligt nyttigt! Bara ät!!
    Jag tror att både kropp och själ mår bra av en varierad kost och efter eget "huvud" Här äter vi i stort sett allt och har ett litet berg av grönsaker till alla mål. Inne egenodlat, tyvärr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Eget huvud" och sunt förnuft är oftast tillförlitliga rättesnören.

      Radera
  6. Det är verkligen inte lätt att vara konsument. Vad som är bra för miljön är ju väldigt komplext också - hur det transporteras, hur det odlas, vad alternativen skulle innebära på en miljon olika plan osv. Jag tror inte att så många forskare "köpta" (även om det existerar förstås), men däremot kan ju pengar styra vilken forskning som görs - och vilken forskning som inte görs. Och det skapar ju ett slags fel i slutänden... Sedan ska man komma ihåg att det publiceras enormt många forskningsartiklar (flera i minuten, jag hörde en siffra nyligen), och för att verkligen kunna väga samman forskningen krävs en hel del tid och kompetens. Ibland när journalister kommer farande med en enda forskningsartikel och hävdar att det är på ett visst sätt, så kan det ju fortfarande finnas flera hundra artiklar som hävdar motsatsen... Jag har jobbat en hel del med evidenskriterier och det krävs väldigt mycket för att man ska anse att man har bevis för något. Högsta bevisgrad brukar vara något i stil med minst två oberoende randomiserade kontrollerade studier som visar samma sak + inga studier som visar motsatsen...

    SvaraRadera
  7. Inverkan på miljön torde vara ett viktigt skäl för många som slutar äta kött. Med "köpta" forskare så menade jag just att pengar styr vilken forskning som faktiskt görs. Du är ju själv förtrogen med forskarvärlden vilket oxå framgår när du beskriver hur komplex den är.

    SvaraRadera
  8. "Hur man vänder sig har man ändan bak..." Jag säger som så många andra före mig har gjort, användande sunt förnuft, och födointag som gör att man mår gott måste vara det bästa. Och egenodlat kan ju aldrig vara fel!

    SvaraRadera
  9. Personligen lyssnar jag aldrig på det "senaste" rönen. Jag menar det som varit bra för några år sedan är dåligt och helt "ute" nu. Tycker man ska äta det man känner för med portioner som är lagom. Sunt förnuft, det säger jag med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns hoppingivande att det sunda förnuftet får råda för så många. Bra det tycker jag, att vi var och en använder vår egen kompass och själva mår bra av det vi väljer att göra / tro på.

      Radera