Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 26 februari 2015

Trohet kostar - Våga byta!

Att jämföra försäkringskostnader mellan olika bolag kan löna sig. Vi har naturligtvis vår hund Nelson och vår katt Sigge försäkrade. Lång tid har vi levt i  villfarelsen att Agria Djurförsäkring är det bästa försäkringsbolaget för djur  även ur kostnadssynpunkt. När vi nyligen fick fakturor för båda inför kommande år så tyckte vi dock att premien antagit alltför höga höjder. Utan någon annan förklaring än naturlig prisuppgång så var premien för Nelson höjd med över 1000:-. Även Sigges premie hade skenat i höjden.
D satte igång en grundlig jämförelse med en handfull andra försäkringsbolag och snart hade hon hittat likvärdiga försäkringar i Folksam för både Nelson och Sigge till en betydligt lägre kostnad. Det innebar att Nelson försäkringskostnad sänktes med 40% och Sigges med 60%. Självklart bytte vi genast försäkringsbolag för båda.


Vi har som kunder en tendens att vara alltför trogna mot f f a  banker och försäkringsbolag. En trohet som kostar i längden. Jag har på senare år lagt  tid på att vara mera kritisk, krävande och uppmärksam vilket inneburit att jag bytt bank från Nordea(efter 40 år som kund) till Handelsbanken  och försäkringsbolag vid två tillfällen. Från If till Länsförsäkringar och nu från Agria till Folksam för våra husdjur. Tills vidare har vi villa-hemförsäkring och bilförsäkring kvar i Länsförsäkringar. Men bara så länge de sköter sig.

Mitt missnöje med försäkringsbolagen har rört sig om oskälig höjning av premier medan missnöjet med Nordea mest berodde på urusel/total avsaknad av kundservice. Jag har inte i efterhand ångrat något av mina byten.

14 kommentarer:

 1. Det är sant som du skriver, vi är trogna. Jag har två gånger under fem år begärt träff med min bank och på det sättet fått bostadsräntan sänkt två gånger. I höstas sänkte de väldigt litet, jag ska undersöka med andra banker har jag tänkt. men det tar tid och energi och inget som är kul. Men det kommer vid något tillfälle när jag fått energi till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar tid och energi som du säger men det känns bra när man gjort det. Strongt av dig att ha lyckats sänka boräntan vid två tillfällen

   Radera
 2. Känner igen det där att Agria har högre priser än folksam, vi bytte vi med Jyckens försäkring för något år sedan då vi såg över försäkringarna rätt rejält.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Det är bra att vi är flera som agerar.
  En fin dag till Dig oxå! Hoppas att även du har blå himmel och strålande sol som jag har just nu.

  SvaraRadera
 4. Vi gick igenom alla våra försäkringar innan vi åkte och bytte en del. Genom att byta husbilsförsäkringen blev det 2000 kr mindre/år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara bra att då och då göra en total genomgång. För 2000:- kan ni ju göra nåt mycket roligare under ert Europaäventyr.

   Radera
 5. Grejen är ju den att man ofta inte orkar att jämföra och byta. Så är det för mug iaf. Dessutom visar ju ett försäkringsbolag först sitt verkliga "ansikte" när skadan är framme.
  Bra att ni orkade och bytte dock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så att när man några gånger reagerat över oskäligt höjda premier så är det dags att komma till skott. Man måste förstås ta sig över bekvämlighetströskeln vilket är lätt att säga, men svårare att göra. Det är en skön känsla när det väl är över.
   Vi har lyckligtvis inte råkat ut för många skador men de gånger det hänt så har alla bolag skött sig bra.

   Radera
 6. Förr, då säg jag över försäkringarna vart tredje år. så det är väl dags igen om ett år. Det finns pengar att tjäna på att vara aktiv, har även jag märkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en bra rutin att återkommande se över sitt försäkringsskydd, både vad gäller kostnader och försäkringsvillkor. Villkor som ofta ändras och kan vara rätt så snåriga.

   Radera
 7. Det är sant- det gäller att lägga ner både tid och kraft för att sänka kostnader. V bytte bank , men har lämnat ett i stort sett tomt konto kvar på vår gamla bank. Om det skulle behövas någon gång i framtiden!
  Jag ska ta kontakt med dottern och höra var dom har sina hundar försäkrade. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Bara bra om vi konsumenter / kunder kan bistå varandra.

   Radera
 8. Ni har gjort precis som vi! Vi har alla försäkringar i LF och jag vet att det inte är det helt bästa ekonomiskt, men vi har fått fantastisk hjälp där med allt och de har varit så enkla att ha och göra med så vi har valt att stanna kvar. MEN när det gäller Agria är det en helt annan sak. När det gäller djuren (såväl hund som häst) så blev det ett snabbt byte till Folksam då vi gjorde samma upptäckt - så mycket mindre pengar för samma skydd! Och visst finns det pengar att tjäna bara man ger sig tid att kolla upp och se över det man har...

  SvaraRadera
 9. LF har varit bra de få gånger vi behövt nyttja nån försäkring, därför har vi oxå försäkringar kvar där. Agria har varit skickliga att saluföra sig som "djurens vän" och det har vi låtit oss förledas av, men deras premier är allt annat än vänliga. "Bara man ger sig tid att kolla upp så finns pengar att tjäna". Så sant.

  SvaraRadera