Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 29 mars 2015

Ränderna går aldrig ur

Norrland, en väsentlig del av Sverige.
Sollefteå var min hemstad.

Du som läser min blogg har väl inte kunnat undgå att jag kommer från Norrland, närmare bestämt Ångermanland. Jag flyttade därifrån 1972 för studier i Uppsala.  När studierna slutade 1976 så fick jag jobb i Uppsala och blev kvar i dryga två decennier innan jag 1997 flyttade till Örebro. Den senaste  sista flytten skedde 2008 hit till vårt älskade Getingstorp. 

Men, ränderna går aldrig riktigt ur. Nu på morgonen råkade jag "snubbla" över denna video:   Svenska Dialektmysterier Avsnitt 2 - Norrländska.  Med ett leende på läpparna tittade och lyssnade jag mig igenkännande igenom de 28 minuterna. Plötsligt ansattes jag av hemlängtan. Det känns rätt bra att då och då återuppväcka Norrlänningen i mig. På Getingstorp där D  och jag bor får jag alltid en dos av Norrland eftersom landskapet här i VästerNärke påminner mycket om det Norrland jag minns från min barndom.

För att utröna hur mycket av Norrlänning som finns kvar i mig så gjorde jag det här Norrlandstestet. Det visade sig att jag idag är 78% Norrlänning.  Det är ungefär så jag känner mig. Därför får den förvalda rubriken kvarstå.

10 kommentarer:

 1. Det är nog så Steve. Själv har två kompisar som är norrlänningar; verkar som jag kommer bra överens med de som kommer från Norrland :)

  SvaraRadera
 2. Norrlänningar är trevliga. Å eftersom filmsnutten visade fotbollsknattar redan i början så var jag ju såld rätt tidigt om man säger så.
  Har aldrig varit norr om Umeå (en fin stad förresten) och jag förknippar Norrland alltid med Ingemar Stenmark (dialekten), Stig Strand, Anja Pärson och Mikael Niemi, vars böcker jag läst och bara älskar.

  Sedan borde vi storstadsbor kanske lära oss att det räcker med två ord i stället för verbal diarré...

  Dessutom ska man nog aldrig förneka sitt ursprung varifrån man än kommer eller hur!?

  SvaraRadera
 3. Verbal diarré. Den var bra. Jag är i vart fall glad för att ha fått möjlighet att känna en Nollåtta som Dig.

  SvaraRadera
 4. Man ska alltid ha några ränder kvar och inte glömma var man kom ifrån och dessutom gärna vara stolt över sitt ursprung även om man genom åren har tagit till sig en del andra ränder! :)
  Det borde fler tänka på tycker jag! ;)

  SvaraRadera
 5. Jag fick bara 70% på Norrlandstestet, men så längtar jag ju till någonstans där snö är ett okänt fenomen också!

  SvaraRadera
 6. Då är vi rätt så mycket Norrlänning båda två. Numera delar jag oxå dina tankar om snö.

  SvaraRadera
 7. Just Sollefteå är så högt upp jag någonsin varit i vårt avlånga land och då tyckte jag att jag var nästan så långt man kunde komma. När man ser kartan så är det ju inte riktigt så... Men du vet, "allt som ligger norr om Dalälven" tillhör Norrland"...;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den Norrlandsbilden är det nog många sörlänningar som har

   Radera