Idag är första dagen på länge som inte Grekland står överst på tidningarnas löpsedlar. Vad kan då vara lämpligare än att jag publicerar det "Greklandsinlägg" som jag filat på en tid.
Mitt älskade Grekland som jag vill se det. |
Jag är en stor Greklandsvän. Jag besökte landet första gången 1976 och kom sedan nästan årligen i 25 års tid att återvända. Min första resa var till Rhodos och min sista Greklandsresa gick till Skiathos 2001.
Jag lärde mig att älska landet, vanorna, traditionerna, maten och dryckerna och inte minst det grekiska folket. Jag benämns i familjekretsen ofta "Grekgubben" just för min fäbless för Grekland och det grekiska.
Det här inlägget om Grekland skrev jag i juni 2011. Det skulle jag lika väl kunnat skriva idag.
Det sprids, inte minst i dessa dagar, ett antal myter om det grekiska folket. De sägs vara lata fifflare som bara glider fram i tillvaron. Jag älskar Grekland och har aldrig upplevt grekerna på de sätt som de idag beskrivs. Tvärtom har jag alltid upplevt grekerna som strävsamma och oerhört vänliga med en gästfrihet jag aldrig mött annorstädes. Det kan därför vara på sin plats att skjuta några av vandringssägnerna i sank.
Så här ha den nuvarande utförsbacken sett ut enligt SvD Näringsliv.
Efter en utförsbacke följer, förr eller senare, en uppförsbacke. Hur ska Grekland klara av den?
Så här ha den nuvarande utförsbacken sett ut enligt SvD Näringsliv.
Efter en utförsbacke följer, förr eller senare, en uppförsbacke. Hur ska Grekland klara av den?
Jag tycker att de pågående förhandlingarna börjar anta ett löjets skimmer med lock och pock och hot från båda sidor. Deadline staplas på deadline och EU:s potentater synes sälja klippkort till möteskarusellen. En karusell som väl rimligen även den är förenad med kostnader. Jag kan inte påstå att EU-bygget imponerar på mig.
Till den här bilden bidrar, enligt min mening, att EU talar med kluven tunga.
Premiärministern Alexis Tsipras å sin sida fortsätter genom sin något nonchalanta framtoning att odla föreställningen om grekernas "kulturella överlägsenhet". Grekland må vara Västerlandets vagga, men kan inte fortsätta leva på sina antika förfäders insatser för den europeiska civilisationen. Likväl kan övriga Europa inte stå i evig tacksamhetsskuld till Grekland.
Som jag ser det har grekerna ännu en gång blivit blåsta av sina förtroendevalda.
Till den här bilden bidrar, enligt min mening, att EU talar med kluven tunga.
Den grekiska flaggan och EU-flaggan vajar i otakt. |
Som jag ser det har grekerna ännu en gång blivit blåsta av sina förtroendevalda.
EU-kedjan är inte starkare än sin just nu svagaste länk, Grekland. Vad händer med EU-bygget om kedjan brister? |
Jag har aldrig varit i Grekland, men jag tror inte för en sekund att greker är lata. Tvärtom har jag fått uppfattningen att många jobbar hårt, och jag har också förstått av alla som reser dit att greker är väldigt vänliga. Däremot misstänker jag att systemet med skatt inte fungerar på önskvärt sätt, och det spelar ju ingen roll hur hårt alla jobbar om landet inte får in skatt. Hur ska man då kunna betala den offentliga sektorn (som jag förstått dessutom är stor i Grekland)? Jag är absolut ingen expert på detta ämne och har som sagt inte ens varit i Grekland,men det är de tankar jag har utifrån vad jag läst och hört. Jag är också av uppfattningen att två saker krävs för att folk verkligen ska betala skatt i ett land: 1) att man har förtroende för systemet och ser att skattepengarna faktiskt går till något vettigt och 2) kontrollsystem för skatteinbetalning. I dagsläget lider jag självklart med grekerna och hoppas att det hela löser sig på något vettigt sätt. Och förr eller senare vill vi också resa dit! :)
SvaraRaderaVisst är det väl så att statsapparaten i Grekland misskötts och en viss osund kultur har tillåtits att frodas, vilket påverkat folks förtroende för staten och och därmed oxå viljan att bidra. Men, jag hoppas som du att allt löser sig för grekerna liksom jag hoppas att ni nån gång styr kosan dit och får uppleva landet och den grekiska gästfriheten.
SvaraRaderaHar varit i Grekland några gånger men verkligen inte fått uppfattningen att grekerna är lata, absolut inte. Problemet där är avsaknad av skatteintäkter och regeringar som liksom inte tagit itu med problemen. Jag menar vissa yrkesgrupper har en pensionsålder på mellan 48-52 år (enligt BBC). Dessutom utförs bl a hantverkstjänster svart - cash is king...
SvaraRaderaAllt detta uppdagades ju redan 2010 då Grekland fick stöd av EU, men ingenting förbättrades ju. BBC berättade även att Grekland fejkade alla siffror när det gällde att uppfylla kraven för att komma med i Euro Zone. Å självklart kollade EU pappersskyfflarna inte "bokföringen".
Nu är ju Grekland en demokrati och befolkningen har valt regering. Å politikerna valde att inte ta sig an obekväma "ändringar". Då blir det som det blir...
Menar du att bl. a. hantverkstjänster utförs svart? Upprörande!
SvaraRaderaBBC är inte alltid rätt ute de heller.
Säkert har det fifflats med "bokföringen".
Visst, folket har valt sin regering och det blir som det blir, men vi kan väl ändå hoppas att allt blir till det bättre.