Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 17 juli 2015

En svensk sommarkväll med den läckra Amandine

Lavendeln upphör aldrig att fängsla mig.

Gårdagskvällen var mycket oskyldigare än vad rubriken kan anspela. I söndags var det färskpotatispremiär. Det var Rocket som blev först ut i år. Igår var det dags för nästa sort att avsmakas. Det blev läckerheten Amandine. Innan dagen avrundades med en måltid i växthuset så klippte jag gräset igen. Nu är det klippning varje vecka som gäller. Det både går fortare och blir snyggare.

Det har varit underbara kvällar denna vecka. Vi har ätit alla middagar i växthuset och har kunnat sitta där ute till 22-tiden då vi avrundat med en kvällspromenad med Nelson och Sigge.  Dessutom har vi avverkat årets utefrukostpremiär. Det kallar jag riktig svensk sommar. Äntligen! Det är väl sånt som benämns livskvalitet.
Den läckra Amandine.

Mitt favoritfordon kom igår till nytta igen.

Ugnsrostad Amandine med quornfilé, inlagd
gurka, jordgubbs-/rabarbergelé och sallad.
En utsökt Rioja därtill. 

Kvällen avslutades med en promenad
med Nelson och Sigge.

8 kommentarer:

 1. Va härligt det låter :)

  SvaraRadera
 2. Älskar din Lavendelhäck! Den måste dofta intensivt. Har en kruka med lavendel på balkongen bara för att kunna insupa doften! Så jag kan verkligen föreställer mig hur njutfullt det måste vara hos er.

  Å du och gräsklipparmoppen får verkligen motion i år. Grattis förresten till all sol och värme. Unnar dig båda och hoppas att de stannar hos dig, men skulle inte ha det minsta emot om de också kom till stor-Stockholm. Här är nämligen 14 grader...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lavendeln har verkligen fångat mig. Varje dag åker jag förbi och tittar, doftar och känner på den. Och fotar förstås.
   Det är härligt att sommaren kommit till oss och minsann ser den inte ut att stanna en tid till. Temperaturen orkar inte över 20°C, men jag är fullt till freds med sol och blå himmel.
   Jag delar gärna med mig så jag blåser iväg en pust åt storstan till. Förhoppningsvis räcker det till Täby i alla fall.

   Radera
 3. Tar en paus i arbetet här hemma för att ge mig ut på landet en stund, till Getingstorp :-) Så långt borta, så olik den miljö jag själv befinner mig i och ändå ganska nära. Doften av lavender ! Förstår att den fängslar och vacker är den. Det där med potatis här på Malta är ett kapitel för sig. Det är som att köpa grisen i säcken om man inte är expert för det står aldrig vad det är för sort och handlaren verkar inte veta själv. Någon plats att odla egen har vi knappast. Potatis är ju faktiskt inte bara potatis. Vet inte hur många sorter det finns men känner iallafall skillnad på mjölig, vattnig och den så goda svenska färskpotatisen som jag nu har lärt finns i flera varianter som Rocket och Amandine.
  Som sagt, hos oss är det L som står för maten och han tycker som tur väl är att det är roligt att mixtra bland grytor, råvaror, kryddor med många stänk av fantasi. Igår gick han till vår lokala fiskhandlare och köpte makrill, små rackare men gott blev det serverade kalla, inlagda med skarpsås till och kokt potatis samt vitt vin ute på terrassen. Men inte i markplan. Här bor vi på taket sex våningar upp.
  Känner i fantasin doften av nyklippt gräs och återgår till mitt jobb. Tack för besöket och trevlig helg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt att du tar en arbetspaus för att besöka Getingstorp.
   Potatis har blivit viktigt för mig först sedan vi började odla själva.
   Vilken ynnest att ha en lokal fiskhandlare, men på en ö i Medelhavet är det förstås en självklarhet.
   Det låter som en läcker fiskrätt L lagade. Därtill intagen på takterassen 6 våningar upp. Kan väl tänka mig en rätt fascinerande utsikt där från ovan. Trevlig helg!

   Radera
 4. Så mysigt det låter! Riktig sommar i dina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mera sommar än så här är svårt att få till.

   Radera