Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 4 september 2015

Projektet fortskrider


Jag har några gånger tidigare skrivit om D:s senaste projekt, skapandet av en maffig blomsterrabatt nere vid syrénhäcken. 

I onsdags var det dags att köpa växter så då fick Jeepen göra rätt för sig igen. D styrde kosan till en handelsträdgård hon inte besökt förr,  Björka trädgård i Kumla. Ett riktigt lyckokast skulle det visa sig. Där fanns lagom mycket växter att välja bland och jättetrevlig och kunnig personal som kunde lotsa D rätt i sina växtval. 

Så här långt är växterna utplacerade i sina krukor för att D lättare ska hitta rätt var de slutgiltigt ska planteras. När det sker kommer den slutgiltiga designen att träda fram.

Jeepen var rejält fullastad med växter efter inköpsrundan.

D  placerar ut växterna.


I stället för ett tänkt träd blev det en
järnställning där växter får klättra.
Spännande lösning tycker jag.

Jag får med tiden lära mig namnen på växterna.


 Det är massor av växter att placera ut.

Gamla stenmurar ska vårdas väl och den har därför
fått lite extra omsorg.

Jag älskar  mossbeklädda stenmurar.


Tänk vad mycket som kommer att hända
i denna "djungel".

Alla växter på plats.

Jag tycker att det blev en både elegant och vacker lösning.

Nu återstår att plantera växterna  i jorden och 
torvblocksframkanten ska putsas till med täckbark.


12 kommentarer:

 1. Så jättefint du har dokumentarat D:s projekt med dina bilder. Är verkligen imponerad över hennes så flitiga idoga arbetsglädje. Allt för att göra det ännu finare på Getingstorp !! Även jag tycker om mossbeklädda stenmurar, de är så vackra och har något speciellt. Visste inte att de behöver skötas om utan trodde att de skötte sig själva och bara är men så är det tydligen inte. Kanske växer det ogräs som behöver ansas bort för att mossan ska hålla sig fin ??
  Har ju skrivit det förr men det tål att upprepas. Ni bor i rena rama idyllen och det händer alltid något hos er i positiv riktning. Förkylningar, regn, rusk och andra motgångar får man göra det bästa man kan av. Vad som krävs för att lyckas med det i tillvaron tror jag mig ana att ni vet hur man ska hantera :-)

  www.maltanita.com
  Ps Verkar inte fungera när jag ska fylla i profilen vem som skriver. Provar därför olika och blir det dubbelt så kan du ju bara radera

  SvaraRadera
 2. En av de saker jag gillar med att blogga är just att dokumentera vad vi gör.
  Stenmurar som har dryga hundra år på nacken kan "tappa" nån sten ibland och då kan man hjälpa till och återställa. Men visst, dom sköter sig bäst själva.
  Vi har sedan vi flyttade hit skapat "vårt Getingstorp" utifrån de förutsättningar som då fanns och vi gillar att vidareutveckla och "förnya". Utan att bryta stilen dock, Getingstorp ska andas 1890-tal och inte modern nybyyggd fastighet.
  PS Det blev dubbla kommentarer, en från maltanita.com och en från Anita Berglund. Då blev jag konfunderad eftersom jag då och då följer en annan bloggare med samma namn. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Jättesnyggt - nästan lite japanskt tycker jag. Bra att du sa att att framkanten består av torvblock. Förstorade upp bilden och trodde att det var sleepers. Bäst att läsa bildtexterna innan man tittar på fotona;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Japanskt? Ja, du ser så klart det du ser. Ambitionen är dock att det ska vara "pålandetsvenskt" och förstås harmoniera med resten av trädgården vad gäller färg och form.
   Jag tycker att det är bra med bildtexter så behöver läsaren inte grunna i onödan.

   Radera
 4. Roligt att hitta bra handelsträdgård och det var ingen liten rabatt heller! Ska bli roligt att se den när den står i sitt flor sedan, ja, nästa år blir det väl!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra handelsträdgård är guld värd. Rabatten blev väl så där 20 ggr större än vad jag föreställde mig när D presenterade idén. Att jag aldrig lär mig. Men, det är alltid roligt att bli överraskad. Och snyggt blir det.
   Det blir spännande att följa vad som händer. Det kommer säkert mera bilder.

   Radera
 5. Oj oj det där var ingen liten rabatt. Förstår att bilen var full. Min man gav upp och köpte ett släp till mig.
  Skall bli spännande och se till nästa år när växterna har vuxit till sig. Vilket bra underarbete hon gjort.
  Här måste det grävas bort innan jag kan sätta något nytt. Har en hel rabatt med bla dagliljor som skall bort.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. D har oxå ofta saknat dragkrok så att hon kunnat koppla på ett släp. Hittills har det löst sig, men vem vet vad framtiden kräver och har att bjuda.
   Visst blir det spännande att se vad som händer i framtiden.
   Ni gör ett fantastiskt jobb, ni trädgårdsskapare.
   Trevlig helg!

   Radera
 6. Glömde säga att jag älskar också mossa på stenmurar.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det nåt alldeles extra med mossbeklädda stenmurar.

   Radera
 7. Oj, vilken rabatt det blev! Jättetjusigt! Och muren är något alldeles speciellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! D har gjort ett jättejobb. Stenmurar är oslagbara.

   Radera