Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 5 september 2015

Fest på Getingstorp


Igår hade D och jag en fest på två här hemma. Festen påkallad av att jag som gåva fått en exklusiv surströmming av en bloggvän. Det innebar att jag åt surströmming och D åt krabba.

D sympatitestade surströmming med mig några gånger för många år sedan, men blev inte helt såld på denna delikatess. Hon har inte ätit på de senaste 10-12 åren.  Det har blivit så att hon äter krabba, inlagd sill eller smörrebröd i stället så att det blir lite extra festligt för oss båda. Eftersom jag är "enarmad" så hjälper D mig med att öppna burken och att rensa strömmingen. Det, om något,  kan väl kallas kärlekshandlingar eller hur?

Hur smakade då denna unika strömming? Utsökt vill jag påstå. Distinkt, men ändå rund och behaglig smak. Den enda lilla plumpen i protokollet var att den var lite lös i köttet vilket gjorde den svår att rensa.

 Tack Katarina för denna årets sista surströmmingsmåltid. Nu är det bara att vänta till torsdagen den 18 augusti 2016 då det är premiärdags igen.
D festade på krabba.

Förberett för surströmming.

 D har gått utanför växthuset för att öppna burken.

Allt klart. Nu är det bara att hugga in. Tunnbrödet och 
kryddosten försvann visst i utkanten av bilden.

Så klart jag ser nöjd ut när det vankas
surströmming. Det behövdes fleecetröja då
kalla vindar rullade in.

14 kommentarer:

  1. Krabba låter väldigt gott...;)

    SvaraRadera
  2. Jag väljer krabban i första hand, sedan tjecken på bordet och sist surströmmingen ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar få ha surströmmingen för mig själv.

      Radera
  3. Surströmming är ju gott och unikt! Skulle valt den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tillhör vi samma tappra skara.

      Radera
  4. Du förstår väl att jag dreglar nu. Det där ditt fel;-)
    Å jag älskar ju inte bara älskar surströmming utan även krabba. Det roliga är att vi "samkör" ungefär på samma sätt här. Maken älskar räkor, men jag tål dom inte. Så medan han äter räkor tar jag en krabba som han inte gillar. Perfekt ju!

    Att rensa surströmming är inte så enkelt även om man är "tvåarmad". Dessutom tar det ju sin tid. Å det enda man vill är ju att hugga i om man säger så. Personligen tycker jag att surströmming som är "lös i köttet" är mildare i smak än den med "hårt kött".

    Gillar du förresten "inälvorna"? Jag gör det, speciellt rom. Åt du upp hela burken?

    SvaraRadera
  5. Jag står gärna ut med att du dreglar. Kul att ni har likartad samkörning. Ett bra sätt att lösa olikheter .
    Det där med rensandet har jag slunkit undan genom att numera köpa filéer. Såna fanns inte förr i tiden.
    Jag vill gärna ha "fast kött".
    Nej, jag väljer bort "inälvorna". Det blev några kvar i burken.

    SvaraRadera
  6. Jag sätter mig på samma sida som D och håller henne sällskap med någon form av skaldjur! Det är bra när man kan få olika sorter, beroende å smak! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart ska var och en få möjlighet att njuta av just sin favorit.

      Radera
  7. Jag hade definitivt valt krabban! Det är något jag saknar! Fast jag vill ha hovmästarsås till den ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alla har vi våra preferenser.

      Radera
  8. Kul att strömningen kom fram och du fick möjlighet att prova den. Krabba är något som man inte heller säger nej till. Vad fint ni har gjort i er trädgård, verkligen fint. Ska bli spännande att se resultatet nästa sommar då det är grönt och förhoppningsvis prunkande med många fina färger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen Tack Katarina! Det var en speciell upplevelse att få prova denna surströmming.
      Det ska bli spännande att följa allt nytt som kommer upp i trädgården.
      Ha de gott!

      Radera