Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 20 oktober 2015

Internationellt

Vi äter gärna maträtter med influenser från olika länder. Den gångna helgen blev det grekiskt på fredag, en klassisk svensk räkmacka på lördag och en fiskgryta med portugisisk anstrykning i söndags.

Lördagens räkmacka smakade utsökt.
Under 70- och 80-talet besökte jag Portugal vid flera tillfällen. Minnen av fantastiska fiskrätter bär jag fortfarande med mig.  Särskilt minns jag fiskgrytor innehållande massor av ingredienser. En sådan fiskgryta bjöd D på i söndags.

Söndagens fiskgryta med portugisisk touch. Mums!

Ett annat outplånligt minne från Portugal är fadodrottningen Amalia Rodrigues. Att uppleva henne live på en fadorestaurang i stadsdelen Alfama i Lissabon  och lyssna till hennes ödesmättade fadosång är en av mina mäktigaste musikupplevelser
.

8 kommentarer:

 1. Jag blir mest sugen på er räkmacka (räkorna här nere smakar ju ingenting och passar bäst i gryta/wok). Fiskgrytan ser också god ut! Vi åt också fiskgryta i Portugal och lagat det gärna själva, men nu är det längesen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni får fixa er en riktig räkmacka när ni kommer hem.

   Radera
 2. Jag hörde på radion att det tydligen var räksmörgåsens dag här i helgen! Så det passade ju bra med en sådan. Fisksoppan ser fantastiskt god ut. Rena lyxlirarstället är det hos er! Underbart.
  Jo, måste ta det där med postnord/nordpost - vad håller dom på med. Jag skrev världens vänligaste klagomål på att vi får posten om aftonen numera, jag mest undrade vad som hänt och beklagade att det var så och så får jag som svar att om jag vill klaga ska jag göra det på samma ställe där jag skrivit första omgången......Och som slutkläm kom att om man väljer (!?) att bo på landet skall man uppskatta att de fortfarande kör ut brev mm.......vad händer i vårt land? Dom är utsatta för konkurrens skrev dom vidare. So what, det är väl alla, i mer eller mindre växlande grad och vad det än gäller. Men framför allt tycker jag synd om vår lantbrevbärare, dom har inte fått någon förståelse för att alla deras kvällar blir arbetskvällar och dom börjar samma tid på morgonen som tidigare vilket innebär att alla gör övertid och då är det inte lätt att konkurrera. Jaja, det var det, det!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räksmörgåsens dag ja. Det vimlar av temadagar numera. Senare postutdelning, från c:a 10.00 till c:a 16.00, drabbade oss för flera år sedan när Bring citymail kom in på marknaden. Detta trots att de då blev två aktörer som körde både med gula och gröna bilar. Någon förbättring med Postnord har det inte blivit, tvärtom. Jag fick strida för att de plötsligt inte delade ut paket som gott och väl rymdes i lådan. Det blev många turer innan jag äntligen mötte en person som lyssnade så nu är i vart fall det åter till det bättre. De flesta verkar annars tycka att man får skylla sig själv om man väljer att bo på landet. Å andra sidan får dom aldrig njuta av lantlivet. Det kan dom ha.

   Radera

   Radera
 3. Så roligt - vi åt också en fiskgryta i helgen. Den godaste vi någonsin gjort konstaterade vi efteråt.
  Fado är helt underbar! Har också lyssnat på Fado i Faro i södra Portugal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att ni kommer ihåg hur ni gjorde så att ni ånyo kan njuta av "den godaste fiskgrytan någonsin". Fado, oj så mycket känsla det finns i den musiken.

   Radera
 4. "Portugisisk fiskgryta", det lät fantastiskt gott - precis som det mesta ni äter där borta hos er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller till fullo med dig.

   Radera