Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 12 oktober 2015

Veckans fisk

Ännu en utsökt söndagsmiddag.
Vi brukar äta fisk en gång i veckan. Igår bjöd D stekt torskrygg med palsternackspuré och champagnesås. Receptet modifierades något då champagnen byttes ut mot vitvin i såsen och torskryggen mot torskfilé. En välsmakande söndagsmiddag blev det ändå. Innan D lagade middagen så ägnade hon dagen åt att natta poolen för säsongen. Tyvärr så krånglade sänkpumpen så hon kunde inte helt avsluta poolstängningen.
En ny sänkpump behöver inhandlas innan D definitivt
kan avsluta poolsäsongen
.

8 kommentarer:

 1. Det låter gott! Jag är lite fascinerad av det här med torskrygg. För några år sen pratade ingen om det, nu är det i vartannat tirskrecept. Men det är väl bara ovanligt stora torskar så man kan ta ut ryggbiten? Måste dock säga att de torskryggar (feta!) som vi köpte i Frankrike var fantastiska! Vi brukade göra fiskgratäng, gärna med svamp och ädelost. Här hittar vi inte torsk, men vi har köpt en helt enorm bit tonfiskfilé sim vi fryst in i bitar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sedan torskryggen dök upp så har plötsligt vardagsfisken torsk blivit en delikatess. Någon har sagt att torskrygg är fiskarnas oxfilé.
   Tonfisk är en favorit som vi rätt ofta grillat i sommar
   Vår senaste nyårsvarmrätt va just tonfisk: Svartpepparstekt tonfisk på en bädd av spenat och ugnsbakad broccoli.

   Radera
 2. Fisk är bäst! Hos oss är det nog tvärsom med mathållningen, kanske att vi äter något kött en gång i veckan bara, och då är det oftast fågel. Fisk och västkust det är liksom bara så, tror jag. Eller, det kanske är olika här också, men från mitt barndomshem, där jag hade en mamma som älskade fisk, så har det liksom blivit så genom hela mitt liv också. Inlagd sill, lax, makrill i olika former, torsk, spätta, ohhh, så gott! Och gärna den goda såsen till som ni hade! Torskrygg, ja, det har alltid varit bästa biten! Jag har på senare undrat var dom gör av allt annat som inte är torskrygg......? Nu blev jag hungrig!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där nere hos er är förstås utbudet av färsk fisk stort så det förslår. Vi äter aldrig kött numera så fisken har då blivit allt viktigare.
   Visst är det väl härligt att kunna läsa/skriva sig hungrig.

   Radera

   Radera
 3. Läste Helenas kommentar om torskrygg och torskfilé och håller med. Tycker dock att de smakar olika och har en helt annan konsistens. Vi äter nästan uteslutande fisk när vi är på semester, medan vi här hemma sällan äter fisk. Har frågat mig många gånger varför det är så, men tror att fisk i t ex Spanien verkar färskare än vad som finns här.

  Vad gäller poolen undrar jag bara vad en sänkpump är, låter inte billigt iaf. Suck i så fall;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att ju större tillgång till färsk fisk man har, desto mera fisk äter man.
   Håller med dig om torskrygg vs filé. Torskryggen är mycket fastare och smakar "mera".
   En sänkpump / dränkbar pump är en pump som klarar av att pumpa vatten från djup. Du sänker ner pumpen till poolens botten och genom en slang ansluten till pumpen pumpas vatten ut ur poolen. De är inte så dyra, finns från under 500:- och uppåt. Förenklat kan sägas att de är dyrare ju större djup du ska pumpa ifrån.

   Radera

   Radera
 4. Vi försöker också äta fisk en gång i veckan, köper alltid upp hel lax när det säljs för bra pris. Nu vart jag ju påmind om att jag tänkt grava en nu någon gång framöver...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gravad lax är inte helt fel. Tyvärr tål D inte lax så det blir det aldrig här.

   Radera