Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 5 november 2015

Mat och måltider på Getingstorp


Du som tittar in  ofta här på bloggen har förstås upptäckt att måltider och mat är viktiga inslag i livet på Getingstorp. Eftersom vi inte äter kött så begränsas möjligheterna till variation av kosten. Ett bra sätt att hitta variation är att äta mat från olika länder.
Just den här dagen, på min födelsedag 17 maj,
så var det  grekisk buffé som gällde. 

Vad annars när "Grekgubben" fyller.

D lagar all mat här i huset och hon är som bekant en mycket kreativ person. Hon följer därför inte slaviskt alla recept utan läser in receptet och skapar sedan en rätt med D-touch.
Min insats i mathållningen begränsar sig till att hitta och spara recept för framtida måltider. En rätt kul uppgift tycker jag. Som dessutom  rikligt belönas.
Här skapar D många fantastiska rätter.

Vi äter ofta något " festligare" på helgerna medan veckorna går i husmanskostens tecken.  Nu när vi båda uppnått pensionsåldern så är det ett bra sätt att se till att tillvaron inte bara flyter ihop i en enda grå massa. Även om vi inte längre jobbar så  gör vi skillnad på vardag och helg.

Dryckerna anpassas så väl till tillfälle som till matens
ursprungsland. Här var det grekiskt.

Innevarande vecka är ett bra exempel på hur en matvecka på Getingstorp kan te sig. Internationell  och varierad mathållning.Egna kryddor är en stor tillgång. Här: timjan,
citronoregano, rosmarin och 2 sorters chili
Måndag: Grekisk potatisgratäng. En underbart god och smakrik gratäng.

Tisdag: Indisk vitkålscurry. Jag är ingen älskare av indisk mat, men provar gärna ändå. Det här var en välsmakande vardagsrätt som säkert kommer igen.  

Jag har förstått att en rätt som heter något med curry inte behöver innehålla curry vilket denna rätt inte heller gjorde. Den gula färgen som jag trodde kom av curry hade denna gång skapats av gurkmeja.

Onsdag: Pasta pomodoro. En klassisk  och enkel italienare som alltid är välkommen. Extra god eftersom de färska tomaterna, den färska vitlöken och basilikan kommer från vår egen odling. Visst är det häftigt att ha egna färska tomater hela november.


Torsdag: Svensk löksoppa. Huvudinnehållet är förstås egenodlad lök.  Vi brukar äta soppa en dag i veckan.


Fredag: Fransk fiskgryta. Fisksoppor/grytor kan varieras i det oändliga.


Lördag: Vegetarisk "vilt"-gryta med bl. a. nygjord lingongelé. Hösten är den perfekta årstiden för olika typer av grytor och hemgjorda geléer.


Söndag: Köpt pizza vilket händer mycket sällan, men passar bra denna söndag då D ska medverka i en aktivitet i Örebro och köper med sig pizza på vägen hem. Det kan vara skönt för henne med en matlagningsfri dag ibland. Jag väljer en Al tonno.


Måltidsdrycker: På vardagar är det vatten. Från egen brunn så klart. 

På helgerna blir det med förkärlek vin. 
Vid några tillfällen per år blir det öl, cider och snaps. Det är när vi äter kräftor, surströmming  eller smörrebröd.

Som du förstår så blir det aldrig tråkigt för mig på Getingstorp även fast jag tillbringar all min tid här. Aldrig saknar jag t ex att inte längre kunna gå på restaurang. Jag tycker mig nämligen ha den bästa av restauranger här hemma.


2015-07-18: D i centrum av sitt odlingsparadis. 
Den här bilden rymmer allt det som garanterar 
mig ljuvliga måltider året runt.

2015-08-26: Odlingsparadiset ur en annan
vinkel och D i annan klädsel.8 kommentarer:

 1. Den sista meningen sammanfattar inläggets innehåll på ett perfekt sätt - ni har världens finaste restaurang. Just vegetariska rätter ute på restaurang lämnar ofta mycket att önska tycker jag. Tror inte att jag någonsin smakat faktiskt.

  Nu är maken och jag ju också panschisar. Vi lagar all mat från grunden och har faktiskt ändrat våra matvanor en aning sedan vi gick i pension. Vi har nämligen börjat med att äta lite "festligare" mat uner alla veckodagar, just för att inte allt ska flyta ihop i en grå massa. Tycker vi lyckas riktigt bra där;-) Åsså unnar vi oss faktiskt ofta vin till maten - man lever ju bara en gång om man säger så;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni gör helt rätt, man lever bara en gång och varför inte göra nåt riktigt njutbart av panschislivet.. Ha de gott och fortsätt äta lite "festligare"!

   Radera
 2. Det är otroligt vilken läcker matsedel för veckan! Det är så att snålvattnet rinner. Det krävs oändligt jobb, gott handlag, fina råvaror och planering! Belöningen kommer ju rätt omgående!!
  PS. Jag begriper inte heller det där med Monster Jam. Jag har väl också råkat slira lite för hårt på bromsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog krävs det mycket, men av mig bara att jag sätter mig till bords.
   PS Man behöver ju inte begripa allt.

   Radera
 3. Så kul med matinspiration från olika länder, och så har ni ju fantastiska råvaror hemma! När vi var hemma drack vi också vatten på vardagarna och vin (eller ibland öl för min del) på helgerna. Nu under det här året har vi druckit betydligt mer vin än så... Ska försöka komma ur den dåliga vanan när vi kommer hem ;)

  SvaraRadera
 4. Ni har ju verkligen samlat på er matinspiration under året som gått, så kanske förändras er mathållning när ni kommer hem. Men, sen har ni förstås svensk mat som ni längtat efter och kanske i första hand vill smaka igen. Vad gäller dryckesvanor så är de väldigt olika i olika länder.
  Ni är nog snart tillbaka i svenska vanor igen, men lite kontinental kan man väl tillåta sig att vara.

  SvaraRadera
 5. Vad kul att läsa er veckomatsedel. Jag äter kött, men inte mycket, mest fisk och grönsaker och det har vi fantastiskt gott utval av här i Spanien.
  Ha en trevlig fredag!

  SvaraRadera
 6. Du får ju möjlighet till en trevlig omväxling i din mathållning när du växlar mellan olika länder. Trevlig helg!

  SvaraRadera