Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 9 februari 2016

Ett viktigt rum

Köket är tveklöst det rum i huset som vi använder allra mest.  Liksom huset i övrigt så är det inrett i gustaviansk stil. 

Köksbordet har en alldeles egen historia. Eftersom jag är förlamad i min vänstra kroppshalva så brukar jag alltid "fastna" i bordsben när jag ska förflytta mig vid ett bord så av den orsaken valde vi bort ett traditionellt bord med benen placerade i hörnen. I stället designade vi ett eget köksbord som vi lät tillverka av gammalt virke från boningshuset. Som du ser på bilden så är benställningen placerad  i mitten av bordet i längsgående riktning vilket gör att även jag kan förflytta mig smidigt. Bordsskivan är gjord av golvplankor som låg i köket i slutet på 1800-talet och benställningen av virke som fordom hade andra funktioner i huset.

Belysning kan vara ett rätt knepigt kapitel att få till beroende på ett rums inredningsstil. Vi trodde först inte att vår ph-lampa skulle passa i köket, men ack så fel vi hade. Den passar perfekt och ger dessutom ett överlägset ljussken jämfört med de flesta andra lampor. Ibland är det riktigt roligt att ha fel.
Jag har "min plats" på kortsidan vid fönstret
och D "sin plats" mittemot.

Osborne som har sin sovplats på övervåningen har oxå en egen plats i köket,
det rum där han trivs allra bäst. Kanske beroende på att det är här maten serveras.
Dessutom finns matte oftast här.

10 kommentarer:

 1. Vilket otroligt fint köksbord ni har ! Eget designat och av trä dessutom. Gillar ju trä i alla dess former och här kan man verkligen tala om återvinning. Fantastiskt, skulle gärna sitta och äta middag på gamla golvplankor från slutet av 1800-talet :-) Belysningen är ju en viktig del och det verkar ni löst perfekt. Intressant med ph-lampan, den hade jag aldrig hört talas om. Man vill ju helst inte sitta i lysrörsbelysning och äta. Och lille Osborne har funnit sin plats i huset ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårt kök är en riktigt ljuvlig plats att inta sina måltider i. Köket vintertid och växthuset sommartid.
   Bra/rätt belysning är oerhört viktigt.
   Osborne har gjort sig riktigt hemmastadd och stortrivs här på Getingstorp.

   Radera
 2. Håller helt med dig. Köket är navet i ett hus/lägenhet. Det är där man samlas.

  Gillar inte bara den egna designen på ditt köksbord utan även historien. Snacka om återvinning när den är som allra bäst. Å du skulle trivas vid vårt runda köksbord också kan jag säga. Det har nämligen inga traditionella "ben heller" utan en liknade anordning som ditt.

  ph-lampan är otroligt läcker, betydligt snyggare och finare är dessa moderna lampor med ett sken direkt in i ögonen. Vi har ingen ph-lampa, men vår lampa över köksbordet är också modell äldre och läcker.

  Ozzy verkar fundera på nå't i den bilden;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett runt bord skulle jag nog kunna sitta vid, men formen på köket och förstås förekomsten av gamla golvplankor fick avgöra så att vårt bord blev rektangulärt. Dessutom är den formen antagligen stabilare vilket är bra då jag behöver nåt rejält att ta tag i när jag sätter resp. reser mig.
   ph-lampan är en pärla.
   Osborne ser alltid full-i-fan ut, med nåt bus på gång.

   Radera
 3. Köket är ofta den bästa platsen. Vad bra att du hade fel och som du säger det är så härligt när man inser att det går visst det. Jag skrev just om tagets en blomma som jag aldrig skulle ha och nu har jag 5 favoriter bland tagetes.
  Tack för dina flitiga kommentarer hos mig. Jag kommer framöver ha en del att göra och kommer inte vara så aktiv så ha tålamod.
  Allt gott och hälsa din kära fru.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nyttigt att ibland överbevisa sig själv och kunna ändra ståndpunkt.
   Jag förstår att du får mera och mera att göra nu då det är "din tid" som närmar sig.
   Tack för hälsning! Ha de gott!

   Radera
 4. Håller med ang köket som viktigaste rummet. Vi har kök, matplats och vardagsrum i ett och det används hela tiden.
  Fint bord och stolar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många är just köket det "centrala". Öppen planlösning som ni har är numera ett ofta förekommande alternativ.

   Radera
 5. Grattis till det lurviga nyförvärvet! Så söt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och en frisk fläkt i familjen är han.

   Radera