Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 21 februari 2016

Räddare i nöden

När det är glest på hyllorna i bloggidélagret så finns dom där. Mina räddare i nöden; tulpanerna och måltiderna.
Veckans tulpaner.

Fredag: Hemgjord pizza med karamelliserade fikon, 
ost och balsamvinäger.

Lördag: Torskgryta med saffran, timjan och citron.

18 kommentarer:

 1. Era måltider tycker jag är alldeles fantastiska som blogginlägg och jag måste erkänna att de är även upphov till många bra nya idéer - tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är alldeles utmärkt om jag kan bjuda på nya idéer.

   Radera
 2. Jag är ingen pizzafantast, men den där pizzan lät spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är heller ingen pizzafantast ,men det kan vara kul med en pizza utanför det traditionella utbudet. Den var mycket god. D gör alltid en tunnare pizzabotten vilket jag tycker är godare att äta.

   Radera
 3. Men himmel vilka läckra måltider !! Torskgrytan ser och låter ljuvligt god med saffran, timjan och citron. Svårt att hitta riktigt bra torsk här. Den är ofta ganska så träig. Synd för det är en god firre. Pizzan blir jag nyfiken på med karamelliserade fikon. Äter aldrig pizza ute men brukar smaka på kanterna när maken beställt en. Tycker just brödet är så segt och gott. Undrar om det går att få liknande när man gör den hemma utan pizzaugn. Ja, tulpaner är verkligen vackra och pryder sin plats i hemmet både här och hos dig. Ha en skön och avkopplande fortsatt söndag !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färsk torsk är en mycket god firre. D:s pizzor är är godare än pizzeriornas så pizzaugn är inget måste. Jag tycker ofta att pizzeriapizzorna har för tjock botten.
   En fortsatt skön och avkopplande söndag önskar jag även dig!

   Radera
 4. Hej på dig!

  Första gången jag landat här - har kikat runt lite och jag gillar variationen på inläggen, finns alltid något intressant att läsa. Mat kan jag inget om!

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen! Trevligt med nya besökare.

   Radera
 5. Snart kan du byta från en "vanlig" vardagsblogg till en matblogg som presenterar minst sagt "udda" lyxrätter. Udda refererar till fikon på en pizza. Why not! Äter sällan pizza då den lokala pizzerian gör alltför "soggy" pizzor. Degen ska vara tunn och knaprig tycker jag/vi. Å eftersom jag inte ens kan baka en sockerkaka lär jag nog inte lyckas med en pizzadeg heller;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag profiterar på D:s matfärdigheter, men nån renodlad matblogg ska det inte bli. Det är klart att du fixar en pizzadeg.

   Radera
 6. Kikar in här i ditt blogghem!
  Möts av blommor och god mat.
  Jag kniper fiskrätten, älskar fisk och då gärna torsk, kryddorna verkar superba till!
  Ha en fortsatt fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen in ! Den torskrätten kan rekommenderas.

   Radera
 7. Osborne är väldigt söt!
  Och jag förstod allt att det var avloppsvattnet du menade där i Örebro. Parallell är grundvattnet under (säger man under) Köpenhamn och områdena runt, där man odlat i stor skala, både inom jordbruk och i plantskolor, där gick larmet för en del år sedan då man upptäckte att vattnet, dricks alltså, innehöll alldeles för höga halter av bekämpningsmedel och då vart det ju skandal förstås. Det gigantiska företaget Monsanto kom i blåsväder och det vart ett himla rabalder.....Man vet liksom inte mycket av vad som försiggår runt en. Tur ibland och bra när man får reda på det. Ibland.
  Jag ser att ni fått rucola ovanpå pizzan! Det hade jag aldrig sett förrän jag var på semester nyligen och det var ju himla gott! En riktig höjdare! Och fiskrätten, mums!
  Ja, bilar, ja. Man ska ju vara energisnål och allt vad det är, det är mycket roligare att inte behöva vara det, men det är ju inte läge för slarv med vår miljö nu när vi äntligen förstått att vi hela tiden våldför oss på den. Annat var det på 70/80 talen, då var det no worries och det var ju lite roligare förstås!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Osborne en söting.
   Den där Köpenhamnsstoryn har jag inte tidigare hört. Illa att sånt ska försiggå i en av mina favoritstäder. Det skulle vara intressant med en vatteanalys från Christiania.
   Ruccola är en höjdare. För ett antal år sedan visste jag inte vad det var.
   Visst är det väl så att miljöhänsynen gör somligt mycket tråkigare numera.
   Ha de gott!

   Radera
  2. Nej, jag kan tänka mig att det inte skrivits så mycket om den s k Monsantoskandalen (dom har iofs varit inblandade i många sk skandaler) eftersom Monsanto är såpass stora att det finns resurser att tysta ner sånt här. Anledningen att jag hört om det är att Omgivningen, dvs mannen min, är hortonom och varit aktiv i nämnda branscher (inte Monsanto!!!). Men jag kan tänka mig att om man googlar Monsanto och kanske scandals eller nåt så får man nog rätt många träffar.....I vattnet i CPH var det väldigt höga glyfosater, och det är väl inte så bra att få i sig i längden kanske.....
   Kan du tänka dig, vattnet i Christiania, droger blandat m bekämpningsmedel, vilken höjdare!
   Visste inte heller om rucola tills för några år sedan, det är sådana där fördelar som kommit med att världen krympt med hjälpa av internet och folkvandringar (?) och annat. Förra våren var vi i Toscana och den rucolan man fick där kan jag drömma behagliga drömmar om fortfarande! Oj, så gott!
   Storm här idag, ha det!

   Radera
  3. Tack för den fylliga uppdateringen. Jag googlade och fick fram protester mot Monsanto världen över.

   Ruccola från Toscana. Bara orden smakar gott.


   Här har vi fint väder idag med sol och knappt någon snö kvar.

   Ha de gott!

   Radera
 8. Pizzan låter både god och spännande! Torsk kan man bara inte säga nej till om den är rätt tillagad och färsk! Ljuvligt att äta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var riktiga höjdare båda dessa måltider.

   Radera