Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 31 maj 2016

Pålandetkänsla

På landet.
Oavsett om man bor i storstan eller på landet så tror jag att man bär på en speciell känsla för den plats där man bor. Jag bodde 1972-97 i Uppsala, 97-08 i Örebro och trivdes bra med den stadskänsla jag hade då. Men, sedan vi 2008 flyttade till vårt Getingstorp så är jag helsåld på pålandetkänslan. Det faktum att jag är uppväxt på landsbygden och i småstad ( Sollefteå) i Ångermanland bidrar säkert till min starka pålandetkänsla då tankarna rätt ofta går tillbaka till den härliga barndomen när jag idag ser mig omkring här hemma.
Nu händer det saker i trädgården.

Igår tillkom bl. a. broccoli och squash i potatislandet.

Ljuvliga syréner.

Vägen hem.
Härliga vyer.

Vitlöken växer som aldrig förr.
 Växthuset städat efter familjefesten.
D har satt igång "önskebrunnen" på agoran.
Tveksamt om mitt olivträd överlevt ännu
en vinter.

8 kommentarer:

 1. Just nu känns det som att vår bästa tid är nu! All prakt som nästan tar andan ur oss och mer ska det bli! Underbart är ordet!

  SvaraRadera
 2. Att se det ploppa upp ur jorden, det är underbart. Jag tog alltid en runda efter jobbet för att se vaad som hade hänt under dagen. Gärna en runda på morgonen också!

  Ser att jag måste plantera ut mina bönor som mamma sände mig från Sverige. Lättare att hålla koll på fuktigheten på fönsterbänken än i den varma jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det mycket att hålla koll på i trädgården i dessa tider. Allt nedlagt arbete brukar dock visa sig väl värt när framtida måltider förgylls av allsköns godsaker och nyttigheter.
   Ja kära nån, glöm inte plantera ut bönorna.

   Radera
 3. Pålandetkänslan är jag ju uppväxt med fast inte riktigt så "pålandet" som du. Vi hade grannar i form av villor med människor i, kossor framför näsan och en egen hönsgård. Massvis med fruktträd, grönsaker med mera fanns i den enormt stora trädgården också. Tyvärr trivdes jag inte på landet alls - inte då och inte nu.

  Visst rapsfältet du visar är enormt vackert liksom ert otroligt fina torp, men jag skulle få lappsjuka efter två dagar.

  Jag är en stadsmänniska (trots att jag bor "I stan på landet" som Täby:s slogan är, men jag vill ha max 15 minuter till en storstad (Stockholm); max fem minuter till ICA, Clas Ohlson, Apotek, läkare, tandläkare och Systembolaget samt ett trevligt fik... med mera.

  Nu är jag ju inte i samma situation som du såklart, vilket förändrar situationen såklart. Måste dock säga att jag beundrar er att ni satsade på Getingstorp med tanke på ditt funktionshinder. Det var mycket modigt gjort!

  PS. Expressens EU-bibel är ute. Aftonbladets dito kommer ut på torsdag:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa är att det finns plats för oss alla, oavsett vilken boendemiljö vi tycker om och vad som passar vår livssituation bäst.

   Och du, det är inget torp vi bor på. Men, det är fint, det håller jag med dig om.

   Vi bor faktiskt bara 8 km från Mariebergs köpcentrum, 15 minuter för D med Jeepen. Där finns alla butiker och övrigt du nämner. Själv besöker jag bara "nätbutiker" numera.
   Dessutom, Örebro ligger bara 16 km bort.

   Visst krävdes det mod när vi flyttade från stan och hit ut, ett beslut som för vår del visat sig helt rätt. Dessutom, man måste våga för att vinna.

   PS Du menar väl EM-bibel? DS

   Radera
 4. Så härligt du beskriver pålandetkänslan! :) Jag vet inte vad vi har... påvattnetkänslan...? Själv är jag uppväxt i Skåne så ibland säger folk att "du som är uppväxt på landet". Men jag växte ju upp i centrala Lund, så det var ju inte så mycket "landet"... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns uppenbarligen många olika uppfattningar om vad som är "på landet". Att bo i universitetsstaden Lund måste väl ändå vara rätt fjärran från att "bo på landet".
   Ni bor ju i en rätt unik miljö idag. I den till synes stillsamma tillvaron i marinan, men ändå "mitt i storstadens brus".

   Radera