Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 19 augusti 2016

Surströmmingspremiär

En utmärkt årgång från mina barndomstrakter.
Igår var det så äntligen dags för surströmmingspremiär. I år blev det Röda Ulven. Den smakade utmärkt med en perfekt sälta och lagom fast i köttet. En bra årgång med andra ord. Som alltid numera så blir det filéer för mig eftersom jag är "enarmad" och inte själv kan bena ur den.
Mandelpotatis, tunnbröd och en väl lagrad brännvinsost fanns oxå på bordet liksom rödlök och gräddfil. Allt detta goda nedsköljt med öl och snaps, Bröndums i år. 

När D öppnat burken på huggkubben borta vid vedboden så tog det bara sekunder innan väldoften spridit sig till mig inne i växthuset.

Efter burköppnandet så tog D sin hand ifrån den ångermanländska delikatessen och avnjöt i stället färsk krabba. Liksom vid familjekräftskivan häromveckan så öppnade sig himlen när vi satt oss till bords och vårt högtidliga födointag ackompanjerades av ett smattrande regn mot växthusets tak. Ett rätt så mysigt sällskap tycker jag. 
Krabban på plats, men var är
surströmmingen?

Här kommer D med huvudnumret.
Snart så.
Så där, nu är det bara för mig att njuta.
Har du upptäckt nåt Greklandsinspirerat på bordet?
14 kommentarer:

 1. Vilken trevlig måltid! Fast jag hade ju valt krabban då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ditt val förvånar mig inte.

   Radera
 2. Om du bara visste hur jag dreglar och vilka signaler ditt inlägg sänder till mina smaklökar. Nästa torsdag så...:-)

  Jo då, Kalamataolivernas burk agerar vas. Coolt! Brukar faktiskt också använda vackra eller bara annorlunda burkar som vas. Bästa återvinningen och man skiljer sig lite från mängden om man säger så.

  PS. Matchen Brasilien-Kanada var den bästa matchen hittills i OS. Nu hoppas jag att finalen blir minst lika bra och att Sverige går hela vägen. DS.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår din längtan till Sundbyberg.

  Jag visste att du skulle upptäcka vasen.

  Jag såg inte bronsmatchen, men däremot finalen. Jag tycker att Sverige gjorde en riktigt bra match, inte minst m t p att de hade två 120-minutersmatcher i benen. En silvermedalj är långt bättre än vad mina förväntningar sträckte sig. Surt att ditt alter ego torskade på mållinjen i tipset.

  SvaraRadera
 4. Vaen är väl en grekisk olivburk, kantänka!
  Vila underbara tillbehör ni hade!
  Regnsmatter på tak är bland det mysigaste som finns! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt, vasen har innehållit Kalamataoliver.
   Jag förstår att du hugger på tillbehören i första hand.
   Ja, regnsmatter ger en extra myskick.

   Radera
 5. Man skall väl vara norrlänning för att gilla ... "det där", surströmmingen alltså men annars ser dukningen lika läcker ut som vanligt - D kan verkligen göra det smakfullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men visst. Norrlänning måste man nog vara och ha "det där" i blodet. D:s smakfulla dukningar ökar alltid måltidsnjutningen.

   Radera
 6. Vet du, jag har aldrig smakat surströmming. Jag har inte ens känt lukten av det! Men det verkar vara en sådan där sak som folk älskar eller avskyr - inget däremellan.

  Att sitta i växthuset med smatter - det är ju underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar eller hatar, så är det med surströmming.

   Ja, det är hög mysfaktor att sitta i växthuset och lyssna till regnsmatter.

   Radera
 7. Här var det festligt värre och jag letar efter det som har med Grekland att göra men kan "bara" finna blått och vitt :-D

  SvaraRadera
 8. Blått och vitt, det uppenbara tänkte jag inte ens på. Jag tänkte på burken med Kalamataoliver som får tjänstgöra som vas när oliverna är uppätna.

  SvaraRadera
 9. Allt lät jättegott - utom själva surströmmingen då!!

  SvaraRadera