Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 28 januari 2016

Vem kan man lita på?

Igår tittade jag på "Dokument inifrån" på SVT 1. Del 3 av 3 i en serie om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Det gav mig en rejäl tankeställare. Inte minst som han arbetar vid Karolinska institutet som dessutom fortfarande backar upp hans forskning och experimentbetonade arbete. Experimenten dock gjorda på människor.  

I stället för att fortsätta skriva om hur jag upplever denna historia så tycker jag att du ska titta på t ex gårdagens avsnitt och försöka bilda dig en egen uppfattning. Jag kände dock ett stort obehag efter att ha sett programmet och läst in mig lite mera på vad hela historien handlar om. Föredrar du att läsa så finns det mesta att hitta i denna artikelserie i SvD.
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet och står i Sverige  för drygt 40 procent av av all medicinsk forskning vid universitet och högskolor och har det största utbudet av medicinska utbildningar.  Karolinska Institutets intäkter för forskning var under 2014 totalt 5 121 miljoner kronor, varav 1 920 miljoner kronor i statsanslag och 3 202 i medel från externa aktörer, såsom forskningsråd, kommuner, landsting, stiftelser och företag. Dessa uppgifter tagna från KI:s hemsida. 3 202 + 1 920= 5 122. Jag noterar att inte ens denna enkla uträkning blev riktig i KI:s händer. 
Därtill utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet sedan 1901 mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Min rubrik till detta inlägg var inte särskilt svårfunnen.

18 kommentarer:

 1. Det låter onekligen intressant. Ska undersöka om det går att se via svt play, det låter som om det skulle vara värt att göra det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det tillgängligt på på svt play.

   Radera
  2. Jag har nu konstaterat att det är ett av de program som går att se utomlands (det är rätt många som inte fungerar om man befinner sig på andra sidan gränsen), så jag ska kika på det någon kväll.

   Radera
  3. Va! Fungerar inte allt i hela världen? Nej, det gör visst inte det. Vill gärna läsa din reaktion.

   Radera
 2. En väldigt intressant och tänkvärd dokumentär ! Såg avsnitt två igår och ska se trean ikväll. Visst får man sig en ordentlig tankeställare och jag undrar verkligen vem man egentligen kan lita på. Ser fram emot sista avsnittet och ska läsa SvD artikelserie därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du följer ärendet. Visst blir man bekymrad. Så utlämnad patienten är. I tron att man behandlas av en av världens bästa så är det nog lätt att säga ja till ingrepp som man inte riktigt förstår. Jag vet av egen erfarenhet att det finns kirurger som är mer än lovligt knivglada /" trigger happy" där egen forskning och framgång går före patientens väl. Jag såg rektorn för Karolinska universitetssjukhuset på nyheterna i morse. Nu börjar dom få kalla fötter. Han såg ännu mera "blöt" ut idag än i avsnitt 3. Det blir intressant att se hur det slutar.

   Radera
 3. Har följt programmen....vad säger man? Som du, vem kan man lita på. Är det så som det framställs i media, så är det skrämmande. Så är det.
  Blåser bort här idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då vet du vad jag skriver om. Media sitter förstås sällan på hela sanningen, men jag kan inte påstå att det lyser pålitlighet om företrädarna för Karolinska. Tvärtom ter de sig föga förtroendeingivande. Jag vill gärna se slutet på detta, där man gått till botten med allt.

   I natt blåste det hiskeligt här så nu har allt löst i trädgården hittat nya platser.

   Radera
 4. Har inte sett serien, men väl kollat dina länkar. Efter det jag läst kan jag bara instämma att din rubrik är väldigt väl vald.

  Blir så deppig när jag läser sådant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tron på mänskligheten får sig ännu en käftsmäll.

   Radera
 5. Me again: Såg din kommentar hos fantastiksa fotobloggaren Tony. Här har vi ytterligare nå't gemensamt trots att du och jag är så olika (förutom fotbollsintresset då;-) ). Skulle ALDRIG "prostituera mig" på Facebook och inte på Instagram heller.

  FB hatar jag. What's the point liksom. Om man inte tagit kontakt med personer på år och dag - varför göra det nu??? Hajar inte det, men det är kanske för att du/vi är för gamla;-)

  Å du och jag gillar ju att SKRIVA också. Kanske är vi ett utdöende släkte - troligen är vi nog det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, vi återkommer till det där att vi alla är olika. Men, ändå delvis lika. Bloggen passar i a f mig då det är jag som bestämmer där, det är inte bloggen som bestämmer över mig. FB har jag aldrig fastnat då jag bara skulle känna mig "jagad" i den miljön. Och sedan är det ju det här med att tycka om själva SKRIVANDET.
   Alla släkten dör ut förr eller senare så nån gång är det väl dags även för vårt. Men jag ska hinna med att SKRIVA mycket mera innan det är dags.

   Radera
  2. Ligger mycket i det som du och BP skriver. Blogg passar mig också, egentligen. FB är precis så som ni skriver, och jag är tänker minst en gång per vecka att avaktivera FB :-)
   Jag skulle också vilja skriva mer på bloggen, men får liksom inte till det riktigt.
   Får tacka BP för de fina orden om mitt fotograferande!

   Radera
  3. Ska man skriva mycket krävs oxå mycket tid vilket jag har gott om. Du däremot får ju lägga mycket tid på att hitta dina härliga fotoobjekt. Jag gillar oxå dina bilder. Många med, som jag upplever det, en mix av svartvitt och färg. Inte så vanligt förekommande. Dina bilder är stillsamma och andas mycken eftertänksamhet. Dessutom, dina bilder TALAR till mig.

   Radera
 6. Ditt inlägg verkar oroande kan jag säga. Ska kolla på svt-play sedan! Återkommer när jag har sett det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroande, men oxå upplysande och bra att få veta. På något sätt kommer du säkert att reagera. Blir intressant att se hur.

   Radera
 7. Helt gräslig historia. Känns inte jätteroligt att jobba på KI i dessa dagar... Hälsningar från KI (läser vanligtvis inte bloggar på jobbet men just nu fixar en IT-kille en grej på min dator... så jag läser på telefonen... ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med direktkontakt med KI. Med tanke på att KI är just KI så är ju risken att "affärer" som denna, om de dessutom backas upp av ledningen, drar vanära över hela KI. Oförtjänt så klart för jag inser ju att den absoluta majoriteten av KI:s personal inte ställer sig bakom ett handlande som det här är fråga om. Bra ändå att detta avslöjats då det alltid finns risker med att institutioner/verksamheter växer sig allt för starka De kan då lätt lägga sig till med en "von oben-blick, "tappa fotfästet" och glömma sitt egentliga uppdrag.

   Radera