Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 25 januari 2017

Storstad vs landsbygd


Det här hittar du inte i storstan.
Du som återkommande läser min blogg kan knappast ha undgått det faktum att jag älskar att bo på landet. Kärleken till landsbygden får sig dock en rejäl törn när jag läser den här artikeln.  Landsbygden omnämns  här som något av ringa eller intet värde och får beteckningen skräpyta.
Det här vägrar jag kalla skräpyta.
Enligt  ekonomiprofessor Kjell A. Nordström vid Handelshögskolan i Stockholm så ser landsbygden om så där 30 år ut så här:
 "Där finns inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, bara träd. Åker du dit kommer du hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit".

Skräpyta? 
Samma skräpyta? i vinterskrud.

Det där är vad jag kallar en domedagsprofetia. Sådana levereras oftast av någon knäppgök i utkanten av något religiöst samfund. Att det nu är en professor som levererar framtidsvisionen borde förstås väga tyngre, men fan vet. Att idag ge sig på att sia om hur det ser ut år 2050 ter sig över huvud taget rätt vanskligt tycker jag. Jag behöver bara titta ut genom fönstret denna januaridag för att konstatera att det är nåt som inte stämmer. 


Höjer jag sedan blicken till landet over there så ter det sig än knepigare att ens sia om vad som sker i morgon. Dessutom, om 30 år har jag antagligen lämnat jordelivet så jag väljer att inte  lägga pannan i alltför djupa veck. Jag fortsätter att njuta av min landsbygd så länge jag kan. Njut du oxå, var än du befinner dig.
Växthusexteriör.

Hur ser då storstan ut om 30 år? Kanske så här :
Åker du dit så kommer du att hitta en innerstad dränkt i sopor, tusentals drogmissbrukare, massor av vilsna barn och ett gäng knäppgökar i varje gathörn. 

Resten då? Ja, dom längtar ut på landsbygden. Men, där har  till följd av skräpytornas förnäma avskildhet dessa nu antagit exklusiv karaktär och markpriserna har blivit så höga så att endast ett fåtal har råd att bosätta sig där. Detta fåtal som dessutom köper upp lägenhetsbeståndet i storstan för att ha som fritidsboenden. Eller som övernattningsboende när de åker in till huvudstaden för att titta på en fotbollslandskamp på vid den tiden fallfärdiga Friends Arena.
Även detta är en profetia, förvisso utan professorstyngd men ändå lika tramsig.
Växthusinteriör.


Sigge, Nelson och Osborne vill inte heller
bo i storstan.
Välkommen in i framtiden!

14 kommentarer:

 1. Himla trist inställning att kalla det för skräpyta, snacka om att göra allt mer infekterat. I kontrast till storstäderna så behövs ju dessa lungor av grönska. Den där professorn har nog suttit inne i Stockholm och fått koldioxidförgiftning av avgaserna, han är syredepraverad och klämmer därför ur sig dessa dumheter. Hjärnan funkar inte, helt enkelt.

  Hur ska vi få virke till våra hus och mjöl till vårt bröd? Kött, mjölk...?

  Visst är det så att de flesta jobben finns kring storstäderna och många söker sig därför dit. Men samtidigt tröttnar folk på storstäderna och flyttar ut, börjar jobba hemifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanl bli rätt rörigt även i en professorshjärna. Trist.

   Radera
 2. Det finns onekligen många sätt att få uppmärksamhet. Denna ekonom får väl betraktas som en stå-upp komiker som levererar alternativ fakta.

  Bara en sån sak hur han uppfattar och omnämner skogen, Sveriges rikedomar är våra naturtillgångar men han tror antagligen att rikedomar och mervärde skapas när vi snyter varandras barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och uppmärksamhet får han. En professorstitel borde borga för kunskap och visdom, inte okunskap och dumhet.
   Det där med alternativa fakta är nog nåt som vi får lära oss leva med i fortsättningen. Somligt får snabbt fäste.

   Radera
  2. Han är inte professor heller...Handelshögskolan dementerar att han skulle ha en anställning där.

   Radera
  3. Tack för det klargörandet. Vad är han då ? Jag ser att han benämns Stockholmsekonomen i nån tidning vilket är ett passande epitet m t p de åsikter han saluför. Som föreläsare saluförs han som en av Europas ledande forskare kring multinationella företag och den globala marknaden. Vad ska man tro? Det har ju avslöjats en del mörka gömslen i den akademiska världen under senare tid.
   Jag får fördjupa min källforskning i fortsättningen eller bara skriva om livet på Getingstorp. Där vet jag i a f vad som är sanning.

   Radera
 3. Skråpyta! Har aldrig hört något så dumt! Vad tror människor vår mat kommer från? Tillverkade i frysar i en storstad? Var tror de en av Sveriges största exportvaror, skogen, kommer från? Pinnar?
  Oj, oj, vad upprörd man kan bli!!!!

  SvaraRadera
 4. Urbota dumt är väl den adekvata benämningen för dylikt nonsens.

  SvaraRadera
 5. Aldrig hört talas om Kjell A. Nordström, men hans åsikter/föredrag/bokförsäljning verkar ju gå hur bra som helst - suck! Att kalla lands-/glesbygden för skräpyta är dumt och oförskämt tycker jag.

  Än en gång gillar jag Emmas kommentar.

  Tror dock att Nordström har rätt på en punkt, nämligen att glesbygdens invånare inte har något större val än att söka sig till storstäderna - inte bara till Stockholm - för att överhuvudtaget få ett jobb. Följer en blogg som skrivs av en tjej i Åsele. Det är dött där (finns bara en liten ICA kvar) och hennes man har precis blivit uppsagd från en bilverkstad som måste slå igen på grund av att det inte finns ett kundunderlag kvar. Även en tv-/foto/elektronikbutik fick slå igen. Om man blir sjuk i Åsele är det 200 kilometer till närmaste sjukhus i Umeå som gäller. Trist!

  Rent allmänt vill jag säga att det är faktiskt ett val man gör - om man kan alltså och inte är beroende av ett jobb. Å vi pensionärer KAN ju faktiskt välja vår "livsstil" ganska så fritt, då vi har gjort vårt på arbetsmarknaden. Vi kan välja att bo på landet, i en storstad, flytta till ett varmare land, segla jorden runt eller åka på permanent husbilssemester med mera.

  Oj då, det blev en lång kommentar - inte helt strukturerad, men du förstår nog...

  SvaraRadera
 6. Nu vet du vem den här professorn är vilket torde vara vad han vill. Han synes vara lite mera av en entertainer än seriös forskare kan tyckas. Till viss del rolig, men oxå plump

  Åsele var lite av en centralort under min ungdom i Norrland så visst är framtidsutsikterna dystra. Trist är det.

  Som du noterar så är vi lyckligt lottade vi som kan välja var vi vill bo och inte nödgas välja boplats där det finns försörjningsmöjligheter.

  Jag förstår att kommentaren blev lång. Allt måste inte alltid vara så välstrukturerat.

  SvaraRadera
 7. Jo, jag har läst artikeln. Den spreds rätt flitigt i min omgivning eftersom jag har lite känningar i den ena av skräpytorna. För övrigt en plats med många vansinnigt vackra skräpytor... Skämt åsido, vilket minst sagt underligt sätt att uttrycka sig på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, minst sagt, men vill man ha uppmärksamhet så.....

   Radera
 8. Jag dånar. Hur kan man påstå något så idiotiskt?? Landsbygden är och kommer alltid att vara stressade människors andningshål! Basta. Den gubben köpte nog sin professorstitel.... på rea!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utspel som detta är ett bra sätt att devalvera en professorstitel.

   Radera