Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 14 september 2017

Följetongen Postnord

Bildresultat för postnord i kris
Postnord är ofta ute och "slirar".
Jag har haft ett antal dispyter med Postnord då jag på olika sätt drabbats av att de inte fullgör sitt uppdrag. Vad kan då jag göra åt detta?  Inte mycket då Postnord inte lyssnar till mina klagomål. När jag t ex mejlar till deras kundtjänst så får jag i bästa fall svar efter en vecka. Svar som aldrig fått mig att förstå varför försändelser varit försenade eller försvunna. Min tid är för dyrbar för att fortsätta köra huvudet i väggen. Det här inlägget får ses som ett enstaka avsteg.

Jag såg häromveckan ett antal TV-intervjuer med Postnords chef Anders Holm. Efter intervjuerna så förstår jag bättre att Postnord inte lyckas med sitt uppdrag. Holm framhöll i varannan mening vilket bra jobb alla medarbetare gör och att de dagligen arbetar hårt för att kvalitétshöja arbetet. Han hänvisar oxå till att de nu jobbar på en avreglerad marknad och att 4 av 10 försändelser utdelas av andra aktörer. Underförstått så är det inte bara Postnord som misslyckas. Därtill menar han att det behövs en ny postlag för att Postnord ska kunna fullgöra sitt uppdrag. Hur denna nya postlag skulle utformas och vad den skulle förändra framgick inte vid någon av intervjuerna. Det kan förstås Holm inte lastas för utan får tillskrivas en svag insats av de som skötte intervjuerna.

Medarbetarna på Postnord som av chefen beröms för goda insatser utmärker sig allt mera. Tidigare i år dömdes ett antal anställda på terminalen i Hallsberg för stöld då ett arbetslag satt i system att vittja försändelser. Detta avslöjades till slut genom kamerabevakning.

Härförleden utmärkte sig en av Postnords chaufförer genom att på motorvägen utanför Kungälv preja bilar och som grädde på moset knocka en förare till en bil han stoppat. Att chauffören senare fick sparken förändrar inte min uppfattning att det är något som är grundläggande fel med företaget Postnord. 

Det senaste som för min egen del Postnord har trasslat med är ett paket som lämnades in i Malmö den 4/9 och som utdelades den 11/9. En vecka för en försändelse från Malmö till Örebro???

Ett annat färskt exempel är en vara där företaget skickade sms om att paketet var inlämnat och på väg den 1/9 från Stockholm, men där fortfarande den 12/9 inte någon avi från Postnord landat i vår postlåda. Vid telefonkontakt med Postnord upplystes om att paketet fanns på utlämningsstället ????? Hur veta det när ingen avi skickats ut? Varför detta inte skett gavs ingen närmare förklaring till. Senare har jag fått veta att avisering sker/ska ske med automatik när försändelsen går till utlämningsstället. Inte ens det som ska ske med automatik fungerar hos Postnord. Häpnadsväckande!

Jag är övertygad om att det även hos Postnord finns medarbetare som dagligen gör sitt jobb efter bästa förmåga, men som ändå bara får skit eftersom de många svaga länkarna i distributionskedjan omöjliggör en bra slutprodukt. Ett förhållande som är en utmärkt grogrund för en osund företagskultur. 

Jag noterar nästan dagligen att många flera drabbas mycket värre än mig och min förhoppning är nu att medias allt tätare bevakning av Postnord leder till kraftfulla åtgärder från uppdragsgivaren Staten.

16 kommentarer:

 1. Det är så konstigt i dag att information inte går fram med all den teknik som finns! Varför kunde inte PostNord ha aviserat med SMS?

  Här i Spanien ska ju allt vara mañana men ändå så kan vi göra en beställning på Amazon klockan 9 på kvällen och ha det levererat klockan 9 på morgonen dagen efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför Postnord gör som dom gör eller inte gör, det är numera outgrundligt.
   Det är nog inte så tokigt med mañana. Här hemma utlovas allt vara så effektivt så att det ibland glöms bort att det inte räcker med bara ord. Det behövs handling oxå.

   Radera
 2. Jag har förstått att det inte fungerar speciellt bra det där med postgången. Nu har vi inte haft speciellt mycket med dem att göra sedan vi kom tillbaka hem, men "so far so good"...(peppar, peppar"!!!)

  SvaraRadera
 3. Kanske tillhör ni vinnarna i detta "postlotteri".

  SvaraRadera
 4. Jag hurrar för dig Steve för att du tar upp detta ämne. Här ute på glesbygden fungerade postgången alldeles utmärkt när vi flyttade hit med lantbrevbäraren som så snällt ringde på dörren om paketet inte rymdes i lådan. Jag törs inte längre beställa växter från utlandet efter att mitt jättestora paket med bl. a. dyra Rhododendron blivit liggande någonstans i en vecka. Med all digital service som finns idag gick det inte att hitta. Min son som jobbar för ett stort multinationellt företag kan berätta hisnade historier om fördröjda eller försvunna leveranser och då handlar det om jättesummor - varje dag.

  För oss här på landsbygden har privatiseringen inneburit att jag måste åka närmare tre mil för att hämta mitt bokpaket om jag beställt två böcker som inte ryms i lådan - sick!  SvaraRadera
 5. Tack! När vi flyttade hit ut så fungerade postgången oxå här alldeles utmärkt, men med Postnords tillkomst och inträde på marknaden så har allt bara blivit sämre.

  Jag handlar nästan uteslutande över internet, men måste nu varje gång tänka efter om jag vågar eftersom jag inte längre kan var säker på att mina inköp kommer fram.

  När det är möjligt väljer jag andra transportföretag. Vi får hoppas att flera gör detta val så att Postnord med tiden blir utan transportuppdrag och försvinner från marknaden. Må en snar förändring komma till stånd.

  SvaraRadera
 6. Avregleringen av Posten är lika misslyckad som med Apoteket kan jag säga.
  Här har vi nu tre "aktörer" som delar ut posten. Väldigt effektivt och rationellt (ironi!!!). Har dock bara haft problem med Postnord som bland annat slarvat bort makens teststickor för blodsockret. Sedan har de lyckats utomordentligt bra med att påpeka att paketen med olika böcker jag klickat hem från amazon.co.uk faktiskt var skadade redan när de kom fram. Å självklart ligger paketen sällan på den plats som datorn säger att de ska ligga på. Ja, åsså har de dessutom slarvat bort min mans kallelse till en årlig undersökning på Danderyds sjukhus.

  Så japp, jag håller med dig!!!

  PS. De enda som faktiskt har funkat är deras sms-meddelanden. De kommer fram... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här med avreglering är sannerligen ingen undermedicin. Här har vi två aktörer och av dessa är det Postnord som utmärker sig genom försvunna och försenade försändelser mm. Bedrövligt är det!

   Radera
 7. Me again: Vad sägs om Östersund????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Helt otroligt! Fantastiskt! Säger bara Potter, och då menar jag inte J K Rowlings Harry:-))))))))

  SvaraRadera
 8. Jag är glad att jag såg matchen. Fantastiskt! Jag har nu på morgonen läst en lååååång artikel om Graham Potter och hans väg från hyfsad spelare dit han kommit idag. En oerhört intressant människa och en udda fågel i kategorin fotbollstränare. Nu hoppas jag att sagan fortsätter.

  SvaraRadera
 9. Suck! Det finns snart inga ord när det gäller PostNord. Eländigare än eländigast. Det är väl bara en handfull i hela Sverige som inte har blivit drabbade på ett eller annat sätt! Bort med dom bara. Allt som är dåligt skyller vi i vårt hus på Maud Olofsson.... Hoppas jag inte trampade dig på tårna nu....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, du trampade mig inte på tårna. Bedrövligt är det.

   Radera
 10. Jag har inte så mycket att klaga på... men tråkigt att vissa blir drabbade. Jag är uppväxt med posten så jag tycker detta är tråkigt. Svensson Svensson känslan är jag rätt nära för mig... Min far har 30 tjänsteår i det statliga Kungliga Postverket och mor gjorde också 30 tjänsteår... Far jobbade bara tills han var 50 år... han insjuknade i Altzaimers.. Brevutdelnig vart ingen lycklig kombination... Mor hade ju börjat lite senare i livet eftersom hon hade 4 syskonbarn att uppfostra :) Men nü måste jag allt berömma Postnord. Jag hade köpt en beg bil till mitt barn, jag kände till några småfel innan, så jag provade att besiktiga den, strålkastaren fram fick dålig ljusbild, köpte en på Feltema som naturligvis inte passade... kollade på Ådalens bildemontering, jodå de hade en... Kramfors om du minns ;) En hundring på bussgods såg ju lovande ut... men var det nu rätt? Tänkte sätta dottern på att hämta men ringde igen för att säkerhetsställa utseendet. Kvinnan var mycket kunnig i frågan. Det är heller inte rätt upplyste kvinnan i telefonen, men du jag ser att Lycksele Bildemontering har din strålkastare, överlycklig ringde jag meddetsamma :) Jag hade fått det 6 siffriga lagernummret så samtalet blev mycket kort. Uppgav mitt namn och de spårade mig med rätt adress och postnummer direkt och samtalet avslutades, jag hade inte tänkt på frakt, pris och leveranstid ens... Jag tänkte på han som åkte rullskridskor till bildemontering för ett mc däck... och jag kan exakt avståndet för jag köpte min traktor där för 5 år sedan... Drog hem den på biltrailer med mitt dåvarande fordon, inte med mitt körkort utan grannen var chaufför... Martin har ju hela alfabetet!!! Jag fick tydligen köra upp. Men!!! 14:38 pep det till i min telefon DAGEN efter!!! Postnord har levererat ett paket till ICA Alnö. Jag kunde inte fatta vad det var egentligen... Inom 24 timmar hade jag min strålkastare för 625 riksdaler levererat :) Den var 100:- billigare än Ådalens också trotts att dom hade prutat 150:- Dagen efter fick Opus bilprovning i Timrå äran att kontrollera ljusbilden på den blåa Forden Focusen :) På hemvägen for min fru in till Feltema och lade upp den felaktiga vänster strålkastaren på disken :) 999:- spänn återbetalades snyggt o prydligt :) Om jag har lika tur med nästa leverans med Postnord återstår att se... Jag hörde om en klasskamrat igår som beställt något läkemedel via Apoteket hon hade väntat 3 dagar igår... Om det är för att hon bor i Lögde vildmark förtäljer inte historien ;) Men Postnord är väl garanterat leveransansvarig. Såg du bilden på bilen förra veckan där den blå skåpbilen stod i det land där ölflaken är billiga? En duktig redigerare kan ju fixa också... men reklamen är ju inte bra... Jag studerade bilden noga för att hitta fel... kanske den var äkta... jag tippar på 80-20.

  www.nacka144.se

  SvaraRadera
 11. Tack för en underbar kommentar. Den härligaste och fylligaste kommentar jag nånsin fått. En bra motvikt till mina erfarenheter av Postnord. Inget företag är bättre än sina medarbetare. Kan det vara så att dekadensen inte nått upp till Norrland? Kvinnan som tipsade om Lycksele bildemontering, hon har förstått det här med kundmottagande. Henne skulle Postnord anställa som produktutvecklare.

  Apropå körkort. Jag hämtade ut mitt nya igår som långt ifrån täcker hela alfabetet, men ett antal för mig obegripliga bokstavs- och sifferkombinationer finns även där. Jag har numera körkortet enbart som legitimation. Jag slutade köra bil för flera år sedan. Ett beslut som kändes självklart då jag inte kände mig helt trygg i trafiken och hur ska då inte medtrafikanterna känna sig. Tycker att flera borde följa mitt exempel. Som du förstår så har jag numera både egen trädgårdsmästare och chaufför. D så klart.

  Jag blir lycklig av att bara få läsa ortsnamnen Kramfors, Lycksele, Alnö, Timrå och Ådalen dessutom. Lögde var dock en nyhet för mig, men så ligger det ju i Västerbotten oxå. (Googlade så klart ). Du fick mig att för ett ögonblick längta tillbaka till mina hemtrakter. Ränderna går aldrig ur.

  Hoppas att ditt barn får glädje av bilen och tar det lugnt i trafiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt att du uppskattade den :) Sätter man igång får man löpa hela linan liksom... jag kom in på en del... du har nämnt ditt Norrland före så jag spinner väl på lite... Lögde ligger mellan Ljustorp och Bergeforsen det jag menar... Vi hade ett fackligt möte med min fd fd arbetsplats i veckan, en sossial fond som glömts att laggas ned... en person hade samlad oss som varit med. Weine hade även kontaktat en person som deltagit före min tid... Jag undrade hur gammal han var för nu hade han tydligen beslutat köra inte köra bil något mer. han var 100 år fyllda och hade liknande åsikt som dig att inte känna sig trygg. Fler borde nog komma till den insikten... Men jag tror valet kan vara svårt. Postnord ja, det är nog ett kapitel för sig själv... jag har inte så mycket frakter att falla tillbaka på just nu...

   Radera
 12. Att googla ger inte alltid rätt resultat. Ljustorp och Bergeforsen känner jag till sedan tidigare, men inte Lögde som sagt. Men, nu vet jag att det finns minst två Lögde.

  Det där med att sluta köra bil, eller över huvud taget p g a åldrande sluta med sånt man gjort länge i sitt liv är inte helt enkelt. Jag har i år oxå slutat köra åkgräsklipparen då min kropp säger ifrån. Det är dock lättare om jag själv tar besluten och inte tvingas av omgivningen.

  Postnord ska vi inte slösa alltför mycket energi på.

  SvaraRadera