Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 21 december 2017

Nostalgitripp

En klisterdekal från 60-talet.

Jag har i tidigare inlägg nämnt att jag är uppväxt på bensinmack. Häromveckan blev jag påmind om det då en journalist från Tidningen Ångermanland kontaktade mig och berättade att Shellmacken på Remsle, Sollefteå skulle jämnas med marken och han skulle skriva en artikel om det. Häromdagen kunde jag läsa artikeln om Shell Remsle, en mack som mina föräldrar startade 1964. Oj, så många härliga minnen som poppade upp. Särskilt roligt är det att återse Birger som jobbade som serviceman på macken. Jag minns honom precis som han ser ut på bilderna trots att han uppnått aktningsvärda 88 år.

Bild från 1964. Fr. v. min pappa Arvid, mamma Ilva 
och jag själv. Jo då, ibland hade vi vita arbetskläder.
I artikeln omnämns min pappa som "Kardan-Arvid". Varifrån kommer då detta namn? Jo, i sitt tidiga yrkesliv så körde han buss mellan Sollefteå och Örnsköldsvik. Det var en för alla fordon krävande sträcka med mycket kuperad terräng, inte minst över Gålsjöskogen. Min pappa hade oturen att under dessa turer knäcka några kardanaxlar och vips så hette han "Kardan-Arvid". Så minns jag i alla fall bakgrunden till att han i folkmun fick bära detta namn.
Tänk att det den 10 juli var 53 år sedan Remslemacken under pompa och ståt invigdes.

Naturligtvis omskrevs invigningen i VA,
Västernorrlands Allehanda.

8 kommentarer:

 1. Nostalgitrippar är alltid trevligt. Sedan är det ju alltid ledsamt när "gamla godingar" går i graven, men som sagt, minnena kan ingen ta ifrån en...

  SvaraRadera
 2. Visst är det roligt med nostalgitrippar och allt vad de sätter igång. Att allt "går i graven" nån gång är väl nåt vi alla får förlika oss med.

  SvaraRadera
 3. Trist att macken ska jämnas med marken men jag kan också tänka mig att den ser idag inte lika ut som den gjorde då när det begav sig så att säga, tyvärr kan jag inte läsa artikeln utan man måste prenumerera på Allehanda.

  Gillar bilden av dig och dina föräldrar där! Jättefint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst hade macken förändrats, men den var förvånansvärt väl behållen med åren.
   Jag kunde inte heller läsa artikeln när jag först klickade på länken jag fått då jag inte är prenumerant, men så kopierade jag adressen och klistrade in den igen och då kunde jag öppna den och läsa. Försök med detta så kanske det lyckas även för dig.
   Jag gillar oxå den där bilden. Vi var en strävsam trio/familj som jobbade 7 dar i veckan. Med vita arbetskläder på lördag - söndag.

   Radera
 4. Vilken trevlig grej, jag gissar att tankarna for iväg och minnena blev plötsligt högst påtagliga om det som var en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev ett härligt återbesök i svunna tider

   Radera
 5. En underbar nostalgitripp och suveränt att tidningen gör en story av den. Ville såklart läsa artikeln, men kom inte in. Gjorde som du skrev till Emma, men lyckades inte då heller. Gjorde ytterligare ett försök genom att leta efter artikeln på tidningens huvudsida, men det gick inte heller. Så himla synd, för det reportaget hade jag verkligen velat läsa!!!
  Får väl nöja mig med det fina familjefotot på dina föräldrar och dig. Så fräsch med den vita helgklädseln! Inte nå't man förväntar sig att personalen på en mack bär. Fräckt!
  Tycker också att det är nästintill kriminellt att man inte bevarar sådana kulturminnen. Blir så ledsen när jag läser det...

  SvaraRadera
 6. Tråkigt det där med att artikeln inte går att läsa Begriper inte varför jag kan läsa, om än först efter flera försök då inte heller jag är prenumerant.
  Visst var vi elegant helgklädda.
  Även om jag kan känna extra för det här kulturminnet så får jag acceptera utvecklingens gång.

  SvaraRadera