Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 6 januari 2018

Nytt år - nya tankar

Där innanför grindarna vill vi bo .

Som väl är gör vi det.

Som du kanske kommer ihåg så skrev jag i ett inlägg i oktober i fjol att D och jag hade en arbetshypotes som syftade till att vi i oktober i år ska ha flyttat till lägenhet i Örebro. Detta då D i oktober i fjol fick diagnosen epilepsi och därför fick körförbud det närmaste året.


Nu när dryga tre månader förflutit så har vi hunnit med att testa hur det går att bo så här på landet utan att få köra bil. Det har gått över förväntan. Tack vare snälla barn, fantastiska grannar och i någon mån Länstrafiken så har  nödvändiga transporter och inköp kunnat genomföras. Noggrann planering krävs förstås, men det är vi sedan tidigare vana vid så det är inget som är besvärande. 

Som du förstår så har arbetshypotesen nu förändrats. Nu siktar vi på att bo kvar till oktober och då göra en utvärdering av det körkortlösa året. 
Det vi nu gör för att möjliggöra att bo kvar är att minska på antalet arbetsuppgifter för D. Den "Integöralista" som jag filar på för D innehåller bl. a. minskat odlande i trädgården, låta poolen ligga i träda, ej starta nya stora projekt etc.  I den mån tjänster finns att köpa så kommer vi att överväga det. 

Att transporter och inköp fungerar bra är förstås viktigt, men  viktigast för oss är att kunna fortsätta leva på Getingstorp. Att bo här är inte bara ett boende utan en livsstil. Varje dag så slås vi av något som vi kommer att sakna om vi skulle bo i lägenhet i Örebro. Lugnet, naturen, friheten och grannarna finns inte att få i stan och det som Örebro har att erbjuda som inte finns här ute på landet är inget som särskilt lockar oss.

Poolen får ligga i träda i sommar.
I sommar odlas bara tomater, gurka och 
basilika i växthuset. För övrigt blir det en 
plats för härliga måltider.

Måltider under det gamla äppelträdet blev det några i 
somras. Det blir flera kommande sommar.
Porten till växtriket.

Sigge njuter av sin trädgård där på bänken.

Mustigt grönt efter ett sommarregn.
Här bakas pizza i grillen.

Ljuvlig sommarblomning.
Mera sommarblomning.

Det känns som att vi kommer att fixa det här. Allra helst som motivation och vilja är på toppnivå. Och viktigast av allt, D och jag är helt överens om denna nya planering. En bra början på det nya året.Vi ser framtiden an med tillförsikt.
Sigge och Osborne gläds åt att matte och husse tänkt om.

22 kommentarer:

 1. Detta låter positivt tycker jag! Om ni bara har möjlighet att bo kvar kommer ni ju att uppskatta det! Självklart måste det övervägas och utvärderas ibland, men härligt om ni känner att ni kan bo kvar ett tag till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmuntrande ord!
   Vi brukar alltid processa eventuella förändringar och det brukar leda till bra resultat i slutändan. Så även denna gång vill vi tro.

   Radera
 2. Grattis! Ni älskar ju ert Getingstorp, så jag tycker att er omvärdering är helt enkelt kanooooon. Jag menar det är ju alltid en "chock" när någonting förändras så drastiskt som att D inte kan köra bil på ett år. Nu har ni "testat" i tre månader och sett att det ändå funkar bra! Så det är bara att fortsätta!
  Att minska arbetsbördan för D är en utmärkt idé. Nu gillar hon ju iofs alla projekt och trädgårdsarbete, men man har ju bara en hälsa, och den bör man vara rädd om.

  SvaraRadera
 3. Tack snälla Du!
  Självklart ska D inte tvingas avstå att förverkliga alla sina idéer, drömmar och projekt då de ju är en viktig del av hennes livsnerv. Vi hjälps åt att hitta rätt på vår fortsatta livsresa.

  SvaraRadera
 4. Jag glädjer mig så över att läsa detta! Så helt och totalt underbart att höra! Det viktiga är ju att ta bort måstena! Eller snarare de självpåtvingade måstena. Vissa måsten kommer man ju inte helt ifrån, särskilt inte när man bor i hus med stor trädgård.

  Första och andra året som sonen fanns i vårt liv så låg det mesta i träda. Även om det är stressande att se så var det underbart att se vad som kom upp ur gräsmattan, att där fanns underbara blommor som nu fick en chans. Det var visserligen ett h-e att få fason på det sedan, jisses så jag slet med gräsklipparen! Och pappa kom och körde med den där jordfräsen som jag egentligen inte tycker om för den hackar maskarna.

  Men det är bra att kunna ta ett steg tillbaka och se vad som är viktigt. Viktigast. Förstår att poolen får ta ett steg tillbaka då det ju är så få baddagar under den svenska sommaren. Som svärmor i Serbien sa innan vi åkte till henne och hennes nyinköpta hus på landet: "Nä, jag har ingen pool men jag har en fin trädgårdsslang!". Funkar det med ...

  D har mycket perenner och de behöver inte lika mycket skötsel som ettåringarna. Ni kommer att ha en fin trädgård ändå! Tänk bara på lavendlarna utmed jordkällaren och allt det andra!

  Jag är såååå glad över detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag blir innerligt glad av att läsa din kommentar. Du förstår helt klart vår situation och vad som är viktigt och mindre viktigt.
   Klok svärmor du har och vi har ju oxå trädgårdsslang.
   Vi lovar att ta väl hand om lavendel, kaprifol och löjtnantshjärta som huserar längs jordkällaren och vad övrigt vi redan har, men inte utöka odlingarna. Nu njuter vi av vad som komma ska. Ha de gott!

   Radera
 5. Så rätt och riktigt det låter, att göra sig av med Gettingstorp skulle innebära ett stort steg som inte går att backa. Vi önskar er lycka till av hela våra hjärtan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad jag blir att höra från er!
   Tusen tack! Era ord stärker oss än mera i våra planer.
   Må ni få ett gott och glädjefyllt 2018 där i ert portugisiska paradis!

   Radera
 6. Så härligt med dessa somriga bilder, det ser ljuvligt ut hemma hos er! Lycka till med allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Inte konstigt att vi längtar till sommaren, eller hur?

   Radera
 7. Så underbart att höra, jag blir glad för ers skull. Ni verkar klok och tar bra beslut för er båda... Njut på nu i lungan ro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Åke! Vi behöver alla "ryggdunkningar" vi kan få. Och jag lovar, vi njuter på efter bästa förmåga.

   Radera
 8. Helt underbara bilder och vilken positiv och glädjande läsning. Känner mig så jätteglad för er skull, att ni tänkt om och att ni faktikst kan anpassa er till situationen och kan bo kvar på ert älskade Getingstorp. Det måste kännas väldigt värdefullt nu när ni varit så inne på att behöva flytta. D:s "arbetsbörda" minskar men hon anpassar sig säkert på ett positivt sätt och hittar annat givande att pyssla med. Som sagt, är väldigt glad för er skull. Stort Grattis!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack snälla du! Jag är glad att du gläds med oss. Det känns bra att få dela glädjen med dig och andra som följer livet på Getingstorp här på bloggen. D hittar alltid nåt nytt att ta sig an då hon har en aldrig sinande idébank att ösa ur.

   Radera
 9. Så härligt att ni har kommit på att det går att tänka om! Jag hoppas verkligen att det blir en bra "integöralista" som ni kommer fram till. Jag önskar er ett fantastiskt 2018 med allt som det kommer att föra med sig. Och att det blir ytterligare minst en sommar på Getingstorp låter underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina värmande ord!

   Radera
 10. Å, så skönt att det gått bra hittills och att ni omprövar flyttbeslutet! Nuförtiden kan man ju köpa de allra flesta tjänster. Mest är det väl egentligen en ekonomisk fråga och att vänja sig vid att främmande människor klampar runt i ens hem och trädgård.
  Att förvilda en del av gräsmattan skulle kunna vara med på att-inte-göra listan.
  Hoppas nu ni får många fler somrar på Getingetorp.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina vänliga ord och tips! Som du säger så finns det flesta tjänster att köpa idag, men det finns så klart gränser. Att förvilda gräsmattan har jag inte ens tänkt på, det ligger nog lite fjärran från min personlighet. Men, i vårt läge så ska vi naturligtvis vända på alla stenar. Det är alltid nyttigt att lära sig tänka i lite nya banor.
   Oj, vad jag längtar till sommaren!

   Radera
 11. Det är inte ofta jag blir så gripen av ett inlägg som detta! Dessutom gäller det ju "bara" människor jag inte känner i verkliga livet! Det var länge sedan jag blev så glad!
  Heja ER! Stor kram till er båda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Dina ord värmer ska du veta. Det känns bra att ha dina tankar i ryggen.

   Radera
 12. Jag hoppas verkligen att ni kan få ännu en sommar på ert fina Getingetorp. Även jag har svårt att se er i en lägenhet i Örebro. Men om ett stort ställe som Getingetorp blir en ok och börda, ja, då måste man helt enkelt förändra saker till ett mer anpassat liv. Lycka till!

  SvaraRadera
 13. Tack! Även vi har svårt att se oss i lägenhet så de planerna har vi skrinlagt just nu. Vi försöker så långt det går att hitta lösningar så att vi kan bo kvar. Som väl är så flödar kreativiteten när man ställs mot väggen. Hittills har det gått bra och nu har vi en lång härlig sommar framför oss.

  SvaraRadera